ВЪЛНУВАЩА ПУШКИНОВА ВЕЧЕР В СЕВЛИЕВО

С емоционална музикално-поетична вечер севлиевци отбелязаха 225-годишнината от рождението на великия руски поет, прозаик и драматург А.С Пушкин и Международния ден на руския език. Събитието бе организирано от ОД“Русофили“ и руски клуб „Ромашка“ със съдействието на галерия „Видима“, библиотеката към ДК „Мара Белчева“ и хотел „Хелиос „.

     

Специален гост на празника бе великолепната изпълнителка на руски романси Саня Табакова – лауреат на Международния фестивал „Балканская романсиада“. Красиво украшение на празника бяха романсите по стихове на Пушкин, Фет, Тютчев и Тургенев, изпълнени прочувствено от Саня Табакова.

Събитието споделиха и членове на Литературен клуб „Пеньо Пенев“ към НЧ“Развитие“ в града.

Вечерта се превърна в истински празник на писаното слово и красивата музика сред неповторимата уютна атмосфера на галерия „Видима“, предразполагаща към поетични откровения. Като илюстрация към интересната биография и богатото на жанрове и теми творчество на Пушкин прозвучаха негови емблематични стихотворения в изпълнение на ученици от СУ“Васил Левски“ с преподавател Галина Рачева.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мелиса Искренова, Преслава Косева, Томислав Пенев и Биляна Хесапчиева с вълнение представиха образци от романтичната, пейзажната и любовната лирика на поета. Присъстващи в залата рецитираха любими стихотворения от волнолюбивата и публицистична лирика на Пушкин.  Вдъхновени от творчеството на великия руски поет, членове на ЛК „Пеньо Пенев“ прочетоха свои стихове, в част от които прозвуча неподправената любов към Русия. Участниците във вечерта по недвусмислен начин показаха, че всеки е скътал в душата си нещо свое, нещо красиво от недостижимата поезия на Пушкин, чийто принос в руската и световна литература е неоценим.

 

 

Наташа Колева

error: Съдържанието ни е авторско!