Възможна е среща Меркел-Путин за Украйна

Берлин не изключва бъдеща среща с руския президент Владимир Путин за Украйна, след като той не беше поканен на разговори с Франция и Украйна на 24 август в германската столица, обяви говорителка на канцлера Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

„Не мога да изключа да се стигне до подобна среща, но не мога и да го потвърдя“, заяви на пресконференция в Берлин Кристиане Вирц.

Лидерите на Франция, Германия и Украйна ще се срещнат в Берлин на 24 август в опит да сложат край на новата вълна насилие в Източна Украйна. Путин не беше поканен на тази среща. Обичайно преговорите за Украйна се провеждат и с участието на руската страна, в т.нар. четиристранни срещи в „Нормандски формат“, отбелязва агенцията. Според говорителката на Меркел нарасналото напрежение в източна Украйна прави необходимо провеждането на среща в тристранен формат, без Русия.

Четиримата лидери не са се събирали около една маса от подписването на Минските мирни договорености през февруари, но през това време си говореха по телефона.

Русия очаква лидерите на Германия и Франция да окажат повече натиск на украинския президент Петро Порошенко за изпълняването на Минските споразумения от февруари за мир в Украйна, заяви същевременно руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс.

„Според нас е необходимо да се окаже допълнителен натиск на Киев“, каза Лавров пред репортери в Севастопол. Той добави, че очаква германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд да действат, тъй като са сред гарантите на мирното споразумение в Минск от февруари.

В Минските споразумения се предвижда изтеглянето на тежкото въоръжение от фронтовата линия и реформи за делегиране на правомощия на отделните области на Украйна, отбелязва Асошиейтед прес.

Засега не е постъпило предложение на лидерите на „Нормандската четворка“ за нова среща, заяви Лавров в отговор на въпрос дали се планира среща на лидерите на Русия, Франция, Германия и Украйна.

Руският президент Владимир Путин планира да участва в работата на сесията на Общото събрание на ООН, съобщи шефът на руската дипломация. Той заяви, че Путин е готов да се срещне с американския си колега Барак Обама по време на сесията на ООН, стига САЩ да предложат такава среща.

Путин и Обама не са имали нито една двустранна среща откакто Русия анексира Крим през март 2014 г., а след това подкрепи сепаратисткото движение в Източна Украйна, което доведе до военен конфликт, отбелязва АП.

Източник: в.Монитор