Във Франция са поставени паметници на руските войници, загинали през 1814 година

Министърът на културата на РФ – Владимир Мединский е открил в събота (28.06) три паметника на руски войници, загинали във Франция по време на Наполеоновата кампания през 1814 година.

Първият паметник е открит в гр. Реймс на територията на историческия музей Свети Реми, където по време на Първата Световна война е била разположена болница, в която са се лекували и руски войници. Още два монумента са поставени в градовете Бержер-Ле-Вертю и Фер-Шампенуаз. Идеята за изработването на паметниците принадлежи на Руското Военно-историческо общество.

Откриването на монументите е знак на истинско благородство, дружба и сътрудничество. Днес ние откриваме тук, в градовете на Франция, три монумента, посветени на паметта на войниците, загинали по време на задграничния освободителен поход 1814 година. Уважение към нашата обща история, към подвизите на нашите прадеди е характерно за Русия и Франция. Общата история, общите боеве и победи е това, което сближава и обединява нашия народ. И аз съм уверен, че ако нямаше такова уважително отношение към нашите воини, паднали във войната през 1812 година, неизвестно, щяхме ли да сме съюзници с Франция в Първата и Втората Световни войни“, – е казал пред журналистите Министърът на културата на Русия – Владимир Медински…

http://vseruss.ru/novosti/evropa-3/Pamyatniki-russkim-soldatam-pogibshim-v-1814-godu-otkryty-vo-Frantsii-16946