Въвеждат нови санкции срещу Москва

Камарата на представителите на САЩ прие законопроект за мерки за икономическо въздействие върху Русия

Камарата на представителите на САЩ утвърди законопроект за въвеждане на нови санкции срещу Русия, предаде Утро.ru. По информация на „Интерфакс”, документът предвижда и оказване на финансова помощ на Украйна.

Документът, предварително одобрен от Сената, ще влезе в сила след подписването му от Барак Обама. Американският държавен глава заяви, че напълно подкрепя решението на Конгреса.

Конгресът е одобрил въвеждането на визови и икономически санкции срещу руските чиновници, които в САЩ считат за виновни в „подкопаването на териториалната цялост на Украйна”. В закона е включена и санкция срещу лицата, „въвлечени в корупция от съществен мащаб или отговорни за нея”.

Под санкции Конгресът предвижда замразяване на активите и отказ за издаване на входни визи за САЩ, като  мерките могат да засегнат не само упоменатите  лица, но и техните делови партньори, дори и членове на семейството.

Документът изисква задължителното прилагане на санкции срещу всяко руско официално лице, по отношение на което достоверно е доказано участието в корупционните схеми в Украйна – това е по-широка категория от тази, която бе определена от президентската администрация.

Що се отнася до Украйна, САЩ предлага помощ на правителството на страната в размер на 1 млрд. долара под формата на гаранции по заеми. Това означава, че всяка американска банка може да отпусне кредит на Украйна, връщането на който се гарантира от правителството на САЩ.

Припомняме, че на 20 март Барак Обама обяви втора серия от санкции срещу Русия във връзка с присъединяването на Крим. Те включват забрана за влизане в САЩ, отмяна на вече издадените визи, замразяване на банковите сметки и блокиране на собствеността.

В новия списък попаднаха ръководителят на Руската железопътна компания (РЖД ) Владимир Якунин, бизнесмените Генадий Тимченко, Аркадий и Борис Ротенберг, заместник-председателят на горната камара на парламента Евгений Бушмин, първият заместник-председател на комисията за външна политика в горната камара на парламента Владимир Джабаров , съветникът на руския държавен глава Андрей Фурсенко, първият заместник началник на президентската служба Алексей Громов, началникът на президентската служба Сергей Иванов и други. Санкциите ще засегнат и банка „Россия” и нейния председател на борда на директорите Юрий Ковалчук.

На 17 март САЩ публикува първата част от имената на руските длъжностни лица, засегнати от санкциите. В списъка фигурират имената на вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин, депутатите от Държавната Дума Елена Мизулина и Леонид Слуцкий, съветника на руския президент Сергей  Глазев, помощника на руския държавен глава Владислав Сурков и председателя на Съвета на Федерацията – Валентина Матвиенко.