ВЦИОМ: 85 процента от руснаците не искат да напускат страната

Емиграционното настроение сред руските граждани си остава на едно непроменено ниво – 85 % от гражданите на Русия не желаят да напуснат страната. Това показват резултатите от проучването на Руския център за изучаване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано във в. „Коммерсант“, предаде ТАСС.

„13% от анкетираните заявиха, че „по-скоро“ биха отишли да живеят в друга държава. 85 % не искат да напускат страната, а 2% се затрудниха в отговора“, отбелязват от ВЦИОМ. Проведените от центъра проучвания през 2011 и 2013 г. също показват 13% на желаещите да напуснат родината си, през 2012 и 2014 г. този процент е 11.

Ръководителят на ВЦИОП Валерий Фьодоров счита, че голяма част от гражданите разбират, че „няма къде“ да отидат, а „Запада има много свои проблеми“, в това число с миграцията.

„Рейтингът на президента продължава да е много висок, болшинството от хората подкрепя текущия политически курс, – добави директорът на ВЦИОМ по международни изследвания Олга Каменчук. – Те могат да бъдат разстроени от промяната на цените в магазините, но подкрепят това, което се случва, поне сега, и не възнамеряват да напускат страната“.

Проучването е проведено в периода 4-5 юли сред 1 600 души в 46 региона в РФ.