Вторият ”Мистрал” е пуснат на вода, но без руски моряци

Вторият военен кораб тип „Мистрал“, поръчан от Русия на Франция, бе пуснат на вода и за първи път излезе в открито море за изпитания. Хеликоптероносачът е почти готов.

Бойният кораб „Севастопол“ напусна пристанището Сен Назер малко след 13 ч. (14 ч. българско време) с помощта на три влекача и отново без руски моряци на борда, под погледите на десетки любопитни, предаде Франс прес, предаде РИА Новости, позовавайки се на добре осведомен източник.

Програмата на това излизане в морето не е уточнена. Очаква се корабът да се върне в Сен Назер в петък. През април трябва да се състоят други технически изпитания, заяви източникът.
Строежът на „Севастопол“ е почти приключил. На теория корабът трябва да бъде предаден на Русия през есента на тази година.
Първият от двата поръчани от Москва бойни кораби тип „Мистрал“, „Владивосток“, все още е в Сен Назер. Той трябваше да бъде предаден в средата на ноември на 2014 година, но в края на същия месец Франция обяви, че отлага изпълнението на поръчката заради конфликта в Украйна.
Цената на сделката за двата хеликоптероносача е сключена през юни 2011 г. при управлението на предишния френски президент Никола Саркози. Договорът между двете страни възлиза на 1,2 милиарда евро.