Втората международна танцово-балетна GRAND DANCE ACADEMY се открива през август със „Зорба гъркът“

Балетът с 30-годишен световен триумф, по музиката на Микис Теодоракис – „Зорба гъркът“, ще гостува на 8-ми август в Амфитеатъра на комплекс “Камчия“ за откриване на Втора международна танцово-балетна GRAND DANCE ACADEMY.POSTER_ZORBA

„Зорба гъркът” е една от най-успешните продукции на Националната опера и балет, с участието на премиер-солистите Марта Петкова, Росен Канев и Никола Хаджитанев. В България за първи път балетът е поставен от Лорка Масине на 12 май 1995 година на сцената на НДК.

„Зорба гъркът“ става световно известно име след излизането на копродукция на САЩ, Великобритания и Гърция, по екраните през 1964 година и режисиран от Михалис Какоянис. В главните роли участват Антъни Куин и Алън Бейтс. Филмовата музика на Микис Теодоракис, и особено песента „Зорба“ става популярна по цял свят и се превръща в символ на Гърция. През 1968 година, произведението е претворено под формата на мюзикъл поставен на Бродуей.

Митът за Зорба винаги е бил приет като символ на човешкия стремеж към свободата. Най-широката душа, най-крепкото тяло, най-свободният вик, който съм срещал през живота си“, както сам Никос Казандзакис определя героя си от едноименната новела. Билети  за събитието на 8-ми август в Амфитеатъра на КК “Камчия“ може да закупите от касата на ФКЦ-Варна, рекламно-информационен център КК „Камчия“, мрежата на Ивентим и на място в деня на спектакъла.

За втора поредна година СОК „Камчия“ става средище на млади таланти от България и чужбина – споделят организаторите от Жокер Медиа, на които отново е поверена отговорността за това събитие и ще имат удоволствието да ни потопят във фестивалната емоция на балетната и танцова GRAND DANCE ACADEMY.

ФЕСТИВАЛЪТ ще се проведе от 8 до 13 август, за деца от 8-18 години.

Тазгодишното издание предлага едно много силно чуждестранно присъствие от Русия, Беларус, Турция, Ливан, Абу Даби, Чехия, Япония, Китай, България, както и  Мастър клас за преподаватели по класически балет.

Председател на почетното жури е проф. Марина Леонова – ректор на Московската Държавна Академия по Хореография, художествен ръководител на лятна интензивна програма и мастър-педагог по класически танц. Проф. Леонова води тази Академия само в САЩ, а от миналата година и у нас.

В състава присъстват имена, като:

Гедиминас Таранда (Русия) – Заслужен деятел на изкуствата на Русия, основател и художествен ръководител на Имперски Руски Балет;

Елена Андриенко (Русия) – Прима-балерина на Болшой театър и Заслужена артистка на Русия;

Вадим Писарев (Украйна) – Художествен ръководител на Държавния Академичен театър за опера и балет и балета „А. Б. Соловьяненко“ в град Донецк, основател и ръководител на международния фестивал „Звезды мирового балета“.

Владимир Малахов (Германия) – Художествен ръководител на Държавния Академичен театър за опера и балет и балета „А. Б. Соловьяненко“ в град Донецк, основател и ръководител на международния фестивал „Звезды мирового балета“.

Набухиро Терада (Украйна) – Народен артист на Украйна. Художествен ръководител на Киевското държавно училище по хореография;

Сара-Нора Кръстева (България) – от 2009 г. става най-младият директор на Националния балет. Носител е на наградите Кристална лира, Сребърен ритон, Золотая муза и Златно перо.

Маша Илиева (България) – Прима балерина на Националната опера и балет в София. Директор на Националния балет в периода 2001 – 2003 г. Преподавател по исторически танци и класически репертоар в Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София.

Академията ще стартира с ежедневно водени от преподаватели на Академията на Болшой театър обучителни мастър класове и същевременно с подготвяне на участниците за състезателната програма,  разделена в следните категории:

  • класически танц
  • народен и характерен танц
  • съвременен танц

На финала участници и почетни гости на фестивала, както и победителите в отделните категории ще получат дипломи и подаръци, както и множество награди от спонсори.

Голямата Гран-При награда е покана за обучение в знаменитата школа на Московската Държавна Академия по Хореография.

Финалната част приключва с гала-концерт, с участието на всички призьори и се превръща в стилен празник, изпълнен с изящество и красота.

Със съдействието на: МОСКОВСКА ДЪРЖАВНА АКАДЕМИЯ ПО ХОРЕОГРАФИЯ (The Bolshoi Ballet Academy), комплекс СОК Камчия.С подкрепата на: Министерство на културата на Република България, Посолството на Руската Федерация в Република България, Представителството на „Россотрудничество“ в Република България, Тимбарк България