Все повече млади българи искат да следват в Русия

В българската провинция се готви първата площадка за полагане на Единния държавен изпит (ЕДИ) по руски образец, предаде „Гласът на Русия“. Тя ще приема кандидат-студенти в частното общообразователно училище „Юрий Гагарин“ в комплекс „Камчия“ край Варна, който сега е собственост на правителството на Москва.

В София тази практика съществува не за първа година, но сега е решено да се разширят възможностите на нашите бъдещи студенти, тъй като желаещите да следват в Русия стават все повече. Квотите нараснаха от 15 до 150 души за едно място, казва ръководителят на насоката по руски език към постоянното представителство на „Россътрудничество“ на Русия в България Владислав Лесневски.

Според него, да полагат изпит ще имат възможност не само децата на руски граждани, но и всички желаещи да следват в руски учебни заведения. За оформяне на документите е създадена специална процедура. Съгласно споразуменията, сключени между образователните министерства на Русия и България, „Камчия“ ще стане не само място за полагане на Единния държавен изпит, но и център за разпространение на руския език и литература в България, както и център за повишаване квалификацията на педагози-русисти и други специалисти, уточнява Лесневски.

„Предварителна среща се проведе през октомври миналата година на базата на Камчия, и сега проектът тръгна много успешно“, каза Владислав Лесневски. Това е само първата точка в провинцията, но подобни възможности отдавна съществуват в София. Като цяло, това е част от проекта Руско образование в Балканския регион. През последно време все повече българи проявяват желание да се обучават в Русия, като следва да се отбележи, че това са хора на различна възраст. За някои това е начало, за други – усъвършенстване. А приравняването на ЕДИ (ЕГЭ) към руските стандарти ще улесни задачата на децата при постъпването във ВУЗ-овете на РФ. Постоянното представителство на „Россътрудничество“ на РФ в РБ прави всичко възможно, да се подклажда и развива този интерес. И нашата работа донася своите плодове, отбелязва представителят на организацията.