Все още няма обвинени за първите убийства на „Майдана“

„Към момента, за съжаление, не сме разгадали престъпленията.“, съобщи на пресконференцията началникът на управлението на специалните разследвания на Главната прокуратура на Украйна (ГПУ) – Сергей Горбатюк, цитиран от ТАСС.

От ГПУ все още не са успели да разкрият първите убийства на Майдана в Киев, тези на Сергей Нигоян, Михаил Жизневски и Роман Сеник. По данните на следователите служителите на реда, които са заподозрени за убийствата, са били твърде далеч от активистите.

В същото време Горбатюк отбеляза, че прокуратурата „съществено е стеснила кръга от заподозрени“. „Смятаме, че ще постигнем резултати и тези убийства задължително ще бъдат разкрити“, добави той.

По думите на Горбатюк изстрелите по Нигоян, Жизневски и Сеник „са били извършени от разстояние не повече от три метра“. „Освен това, въз основа на видеозаписите, на които са запечатани убийствата, е установено, че няколко минути преди събитията служителите на закона са се намирали на не по-малко от 30-50 метра от жертвите“, отбеляза представителят на ГПУ.

В същото време, според данните на следствието, Сеник и Жизневски са били убити с куршуми, каквито се използват изключително от правоохранителните органи за спиране на превозни средства. Нигоян е бил застрелян със сачма от ловен патрон.

Активистите Сергей Нигоян и Михаил Жизневски станаха първите жертви на киевския Майдан. Те бяха убити в центъра на украинската столица на 22 януари 2014. В същия ден бе ранен Роман Сеник, който в последствие почина в болницата.