Вредни съединения в най-защитените зони на Земята

В най-защитените места на планетата изследователи откриха опасни флуорирани съединения, които се използват в производството на туристически дрехи, като най-високи концентрации са фиксирани в швейцарските Алпи, съобщава Greenpeace Росия.

„Експертите са взели образци от сняг и вода, като са стигнали до най-труднодостъпните места на руския Алтай, чилийските Анди, швейцарските Алпи, снежните планини Хаба в Китай и други прекрасни ъгълчета от нашата планета.

Открихме следи от пер- и полифлуорирани съединения (PFC) в проби сняг от всички места, където стигнаха експедициите на Greenpeace. Сериозно сме обезпокоени от това, че трайните замърсители вече са достигнали най-далечните и особено охранявани ъгълчета на планетата“, разказва Нина Лесихина, която събирала проби в Алтай.

Най-високи концентрации на PFC били открити в проби, взети от Алпите (Швейцария), Високите Татри (Словакия) и Апенините (Италия).

Както отбелязват еколозите, PFC се прилага в много промишлени процеси и потребителски стоки. Особено активно те се исползват от производителите на връхни дрехи за спорт и активен отдих, тъй като позволяват да се направят тъканите водонепроницаеми и отблъскващи мръсотия.

Озовали се в околната среда, PFC се разрушават изключително бавно, затова в продължение на много години се натрупват във водата и живите организми, разпространявайки се по цялата планета с въздушните потоци. Тези съединения са опасни както за природата, така и за човека – те могат да предизвикат безплодие и да допринесат за развитието на онкологични заболявания, подчертават еколозите.

„В това, че компаниите, чийто бизнес зависи от природата, я замърсяват с химични вещества, се заключава чудовищно лицемерие. Ние ги призоваваме да се събудят и да се откажат от опасните химически вещества в производството на своите стоки. Те са длъжни да вземат конкретни мерки в най-кратки срокове.

Ако не започнем да действаме сега, за да спрем разпространението на PFC по цялата планета, замърсяването с тези вещества може да достигне такова високо ниво, с което да не успеем да се справим и в близките десетки години“, отбелязва Лесихина, цитирана от РИА Новости.

Източник: actualno.com.