Волжки българи организират Сабантуй в Южния парк

Сабантуй е обединяващ празник. Историците откриват корените на Сабантуй в дълбока древност. Празникът е бил свързан със земеделието и е изразявал дълбоката връзка на човека със земята. Днес Сабантуй е повод за всенародно веселие, в центъра на което стои почитта към земята,  семейството, взаимопощта и приятелството.

Същността на народния празник е достъпността му до всички – независимо от националност или възраст.

Празникът ще се проведе на 4 юни, от 10:00 ч., в Южния парк на София, където ще бъде изградена голяма сцена за изпълненията на професионални танцьори, музиканти и певци от Русия и България.

Ще се състоят и състезания по старинна борба „коряш” (турнир по борба с пояси), канадска борба, вдигане на гири. Победителите ще получат награди, а главният Батир на Сабантуй голямата награда – жив овен. Специално за празника ще пристигнат изпълнителния директор и главния съдия на Международната федерация по спорт.

В изградените шатри в традиционни национални стилове: татарски, руски, български ще се представят народни занаяти. През деня ще звучат песни и ще се провеждат конкурси и майсторски класове.

В парка през целия ден ще работят търговски обекти за сувенири, книги и продукти от националните кухни на България и Русия.

Институционални партньори на събитието са Национална комисия на ЮНЕСКО – България, Посолство на Руската федерация в България, Министерство на младежта и спорта, представителство на Россотрудничество и Столична община. Медийни партньори са Българска телеграфна агенция, Българско национално радио и Медийна компания «Марлин Медиа».

От сдружение Волжки Булгари България набираме доброволци, които да помогнат в организацията на тазгодишния празник Сабантуй Бъгария` 2017 дни преди и по време на самото събитие. Ако имате възможност и се интересувате от спорт, култура, организационна дейност или просто искате да разберете повече за нашите общи корени, пишете на имейл: [email protected] или на Facebook страница

Сабантуй-България 2016г. Снимки: Асен Великов