Волгин: Кой има интерес от смъртта на Борис Немцов?

Борис Немцов беше един от най-яростните  критици на президента Владимир Путин и едно от най-разпознаваемите лица на руската опозиция.

Важно е да се каже, че в последно време тази опозиция е в разбито и насипно състояние. Настоящето й състояние няма нищо общо с онези славни за критиците на Путин дни от края на 2011 и началото на 2012 -та дни, когато в Москва да птротестират срещу него излизаха десетки хиляди души.

Днес на подобни митинги с голяма мъка се събират няколко хиляди. Причината за този непопулярност на руската опозиция е обяснима. След преврата в Украйна преди година и санкците, наложени на Русия от Съединените щати и ЕС, голяма част от руснаците усещат, че страната им е застрашена, че Западът силно се стреми да върне Русия в състоянието, в което тя пребиваваше по времето на Елцин.

Между другото Борис Немцов беше министър и вицепремиер на Русия именно в този период. А Елциновото време се оценява от повечето руснаци като време на най-нагъл грабеж и разгул на олигархичните кланове. Тогава Русия, разбира се, беше много удобна на Запада и най-вече на Съединените щати, защото изпълняваше всички чужди нареждания. Елцин се интересуваше основно от алкохола, приближеният му кръг, наречен Семейството, се вълнуваше от това как може да  открадне повече, а това, че страната вървеше към провал не вълнуваше особено либералният елит. Ето защо днес повечето руснаци реагират с презрение и направо с погнуса на думи като „либерален“ и „демокрация“, защото тези понятия бяха възхвалявани най-вече от хората, които ограбиха Русия през 90-те.

Източник: http://bnr.bg/post/100527722/petar-volgin-koi-ima-interes-ot-smartta-na-boris-nemcov