Войските в Централна Русия са приведени в пълна бойна готовност в рамките на внезапна проверка

В понеделник руският президент и върховен главнокомандващ Въоръжените сили на РФ Владимир Путин нареди да бъде проведена внезапна проверка на Централен военен окръг, съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгу на съвещание с ръководния състав на военното ведомство в Националния център за управление на отбраната.

„В съответствие с разпореждането му войската от окръга, част от силите на авиацията от други военни окръзи, въздушно-десантните войски и военно-транспортната авиация от 9.30 ч. московско време се привеждат в бойна готовност „Пълна“, заяви руският министър на отбраната.

По думите му, внезапната проверка на бойната готовност в Централен военен окръг ще се проведе от 7 до 12 септември.

В пълна бойна готовност се привеждат не само силите в този окръг, но и част от авиацията в другите окръзи, силите за ВДВ и Военно-транспортната авиация, уточни още Шойгу.

Той нареди на главнокомандващия Въздушно-космическите сили Виктор Бондарев в рамките на внезапната проверка на войските от Централния военен окръг да бъдат отработени задачите по разсредоточаване на авиацията на оперативните летища на ЦВО и да бъде организирана подготовката на армията на ВВС и ПВО, Далечната и Военно-транспортната авиация.

„Да бъдат отработени въпросите по разсредоточаване на авиацията на оперативните летища в Централен военен окръг с последващо изпълняване на учебните задачи (в хода на проверката)“, каза министърът на отбраната на РФ.

Той също така нареди на командващия Въздушно-десантните войски да бъдат отработени въпросите по прехвърлянето на войски с последваща подготовка за действия на непознати полигони.

„В хода на практическите действия да бъдат предвидени различни начини за десантиране на войските, като при това да бъде задействано максимално количество Военно-транспортна авиация и транспортни вертолети“, поиска Шойгу.

Той нареди на своите заместници „да отработят въпросите по междуведомствено взаимодействие, изпълняване на задачите за мобилизация и териториална отбрана“.

Освен това, ще бъдат проверени и действията на федералните и регионалните власти в условия на военно време. „Необходимо е съвместно с федералните органи на изпълнителната власт да бъдат отработени въпросите за междуведомственото планиране, организиране на взаимодействие, практическо изпълнение на мобилизационните задания и задачите за териториалната отбрана“, каза министърът на отбраната на съвещание с ръководния състав на военното ведомство в Националния център за управление на отбраната на държавата.