Войната на олигарсите в Украйна преминава на друго ниво

Президентът на Украйна Петро Порошенко уволни губернатора на Днепропетровска област 51-годишният Игор Коломойски, който е един от най-влиятелните хора в Украйна, пише RT. Със средствата му бяха създадени няколко доброволчески отряда за потискане на Новорусия. Също така се закупуваха гориво и оборудване на армията, участваща в наказателната операция в източната част на Украйна. Коломойски оглавява еврейската общност в Европа.

„Президентът на Украйна Петро Порошенко удовлетвори молбата на Игор Коломойски за оставка от поста му на губернатор на Днепропетровска държавна областна администрация. Съответният указ е подписан от президента Порошенко лично на срещата му с Коломойски”, се казва в съобщението на пресцентъра на администрацията на украинския президент.

По думите на Петро Порошенко, на мястото на Коломойски е назначен Валентин Резниченко.

Припомняме, че на 19 март между Коломойски и властите в Киев се разгоря конфликт, след като Върховната рада прие законопроекта за намаляване на кворума за събранието на акционерите 60-50%, плюс 1 акция.

Тези промени ще лишат олигарха от контрола на водещи нефтени предприятия в страната „Укрнафта”. Държавата владее 50% плюс една акция на тази компания. Но структурите на групата „Приват” на Коломойски, контролиращи 42%, по-рано са могли да блокират провеждането на заседанията на акционерите и решенията, които инициира държавата. Съгласно приетия законопроект, олигархът също ще бъде задължен да изплати на държавата милиардни дивиденти.

В същия ден след уволнение от длъжност на ръководител на управление на държавния оператор на нефтопровода в страната „Укртранснафта” Александър Лазорко, който се смята за приближен на Коломойски, се появи информация, че сградата на компанията е превзета от въоръжени хора начело с олигарха.

Но след време главата на МВР на Украйна Арсен Аваков заяви, че правоохранителните органи в Киев установиха контрол над офиса на „Уктранснафта”. Премиерът на страната Арсений Яценюк поиска да се образува наказателно дело за разследване на незаконно източване на нефт от „Уктранснафта” през пролетта 2014 година.

В неделя, на 22 март, няколко десетки неизвестни въоръжени лица взеха под контрол централният офис на нефтеното предприятие на страната „Укрнафта“. По-късно от МВР съобщиха, че ситуацията се намира под контрол на правоохранителните органи.

В понеделник, на 23 март, ръководителят на Службата за сигурност на Украйна Валентин Наливайченко обвини служителите на администрацията на Коломойски в поддръжка на бандитски групировки. А президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че ще сложи край на частните „платени армии”. След това в украинските медии се появи информация, че доброволческия батальон с оръжие в ръце отиват в Киев. По данни на изданието „Вести”, това е „свързано със ситуацията около Коломойски”.

През юни на миналата година Следственният комитет на Русия обяви за международно издирване предприемача, губернатора на Днепропетровскаобласт Игор Коломойски с обвинение за организиране на убийства, използване на забранени средства и методи за водене на война, препятстване на дейността на журналисти и отвличане на хора.

Наказателното дело срещу Коломойски бе образувано на 18 юни.

Оставката на Игор Коломойски от поста на ръководител на Днепропетровска област на Украйна и големият конфликт с президента Петро Порошенко преди нея, свидетелства за дълбоката криза на украинските власти и провала на наложената от Запада политика. Това мнение изказа в интервю на ТАСС главата на Държавната дума по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките със сънародниците Леонид Слуцкий.

„Под знамето на евроинтеграцията Украйна отива към времената на анархията и олигархичното управление. Тук няма никаква демокрация”, констатира депутатът. Той напомни, че „всичко това се случва на фона на голяма икономическа криза в страната, стремителната девалвация на гривната и неспособността на държавата да изпълнява своите социални отговорности”.

Според Слуцки, в такава ситуация Украйна може да я очакват нови сътресения и народни вълнения, но вече не в името на отстояване на демократични ценности, а в угода на олигарсите.

„Напълно е възможно скоро да станем свидетели на нов, но вече олигархичен майдан. Съдейки по събитията в Украйна, на Порошенко ще му се наложи да моли от Запада за военна помощ, но този път не за потискане на опълченците в Донбас, а срещу съпротивите на платената армия на своя екс съратник в евромайдана Игор Коломойски”, заяви главата на комитета.

Според лидера на „Справедлива Русия” Сергей Миронов, с оставката на Коломойски, украинският президент Петро Порошенко всъщност „откри втори фронт”.

«Всеки стратег, дори не всичко разбиращ знае, че не бива да се допускат два фронта. Войната на два фронта винаги завършва с поражение за онези, които водят такава война. Всъщност, с оставката на Коломойски, Порошенко сам си открива втори фронт с всичките последствия от него», смята Миронов.

Също така, той нарече противоборството между двата украински олигарси – „борба за паяци в буркана”.