Военни учени разработиха дизелово гориво за Арктика

Москва. 4 февруари. Руски военни учени разработиха ново дизелово гориво, което може да се използва в условията на Крайния Север (част от територията на Русия, разположена на север от Северния Полярен кръг) и Арктика. За това съобщи днес началникът на научно-изследователския институт по горивата при Министерството на отбраната на Русия Владимир Середа, предаде ИТАР-ТАСС.

„Сред нашите задачи на този етап е разработването на гориво за низки температури. Разработихме рецептура и състав на гориво, което, както показаха експериментите, може да се прилага при температури до минус 65 градуса в условията на Крайния Север и Арктика”, – посочва Середа. По неговите думи, дизеловото гориво вече е преминало изпитания в лабораторни условия, сега предстоят стендови изпитания. „При минус 65 няма да има никакви проблеми при запалването на двигателя”, – подчерта ръководителят на института.

Освен това са разработени и специални масла за арктически условия. „Сега те преминават експериментални изследвания, изпитания. Маслата ще се ползват в арктически условия още през следващата година”, – посочи Владимир Середа.

Той посочи, че „горивата и смазочните материали, използвани във Въоръжените сили на Русия, са по-добри от тези, които се използват сред гражданското население”.

Институтът за горива при Министерството на отбраната на Русия е създаден през 1946 г. Днес това е единствената научно-изследователска организация, разполагаща с пълен комплекс за изпитания на компоненти за ракетно гориво и гориво-смазочни материали в Русия. Аналогични институти има само в САЩ, Германия и Франция..