Военни от 79 страни се събират в Москва

Министри на отбраната и делегации от военни ведомства от 79 страни са поканени на четвъртата Московска конференция за международна сигурност, която ще се състои в средата на април, съобщи пред журналисти заместник-министърът на отбраната Анатолий Антонов. Той напомни, че конференцията, която всяка година се организира от военното ведомство, ще премине на 16 и 17 април, РИА Новости.

Освен министри на отбраната и делегации на военни ведомства, на форума ще бъдат поканени ръководители на международни организации, руски официални лица, както и представители на експертната общност и на академичните кръгове.

На пленарното заседание доклади ще изнесат министърът на отбраната Сергей Шойгу и началникът на Генералния щаб Валерий Герасимов. Те ще изложат възгледите си за ключовите заплахи на глобалната сигурност и възможните направления за сътрудничество за противодействие на тези заплахи. Във формата на дискусионните апели е планирано обсъждане на перспективите на международното военно сътрудничество в борбата срещу тероризма, както и ролята на военнополитическите инструменти за поддържането на регионална и глобална стабилност.

Антонов напомни, че в центъра на вниманието на участниците в конференцията в Москва традиционно се намират най-актуалните въпроси на глобалната и регионалната сигурност.

Предишната конференция в Москва се състоя в края на май миналата година. Тогава присъстваха над 300представители от 40 страни, като се има предвид, че държавите от Европейския съюз и Нато отказаха участието си./ Русия днес