Внушенията на Майкъл Пенс и войните на САЩ

Автор: д-р инж. Георги Вълков

При скорошното си посещение в Черна гора, американският вицепрезидент Майкъл Пенс направи някои манипулативни внушения, целящи да засилят влиянието на САЩ в зоната и да добавят огън в пропагандната анти-руска война. Американският държавник нарече Русия „непредвидима страна, която иска да дестабилизира региона на Балканите и се опитва насилствено да преначертае международните граници“.

US вицепрезидентът вероятно предполага, че да бъдеш непредвидим е упрек към ръководството на една държава. Не, г-н вицепрезидент, предвидим или непредвидим е специфика на конкретното управление/лидер и не значи непременно принципен или безпринципен. Вашият сегашен президент да не би да е предвидим – преди половин година казва, че НАТО е „остаряла организация“, а два-три месеца по-късно, че „вече не е“; кое му е предвидимото? Просто вас, американските държавници, не ви устройва положението непредвидимост, защото то е синоним на неконтролируемост. А вие това искате в новосъздадените псевдо-демокрации от нео-колониален тип в Източна Европа, нали? Само разсъждавам логично.

Колкото до „дестабилизирането на Балканите“, не Русия, а САЩ и НАТО водиха война срещу остатъка от Югославия през 1999-та.

И кой упреква другите държави в

насилствено прекрояване на границите!?

Не делихте ли вие със съюзниците си окупираната Германия след Втората световна война на четири части – по една за всяка от основните воюващи сили: САЩ, Великобритания, Франция и СССР? Не възникнаха ли в резултат на това деление две Германии, просъществували в течение на 4 десетилетия? Не се ли разделиха вследствие на вашите войни Виетнам и Корея на две държави? В по-ново време, не бяха ли вашите усилия, по-скоро заговорно-дипломатически, да разпаднете Чехословакия на Чехия и Словакия? И не бяха ли вашите военни действия срещу Югославия (Сърбия), които доведоха до „преначертаване“ на границите ѝ и създаването на ново псевдо-държавно образувание Косово, в разрез с Хелзинското споразумение!? Крадецът вика „дръжте крадеца!“.

Прокрадна се и друг „бисер“ в речта на Пенс: „Русия подкопава демокрациите в Западните Балкани“. Какви демокрации в този регион, г-н вице-, тук няма такива традиции откак се води история на Балканите! Има едни квази-демокрации, появили се преди четвърт век (нищожен период от историческа гледна точка, нали?), които вие инициирахте и си моделирате „по свой образ и подобие“, величаейки ги с гръмки названия.

А бълнуванията Ви за планиран от Москва опит за преврат и евентуално убийство на премиера на Черна гора преди месеци няма да коментирам – те струват толкова, колкото и делириумът на американските политици за манипулирането на резултатите на последните президентски избори в САЩ от страна на Русия. Хвърлени за ефект  „кьор-фишеци“, както казват у нас, на Балканите.

Иначе войните с Русия са ви в пълен ход. Липсва само конвенционалната такава. Към добре разгорялата се информационно-пропагандна война вече се добави и

търговска война

(както го констатира руският премиер Дмитрий Медведев) с новия кръг на санкции, приет завчера от американския Конгрес. Търговски санкции в ущърб и на общите европейски икономически интереси. И което вече го разбра и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заявявайки, че „ЕС си запазва правото да предприеме ответни мерки, ако европейските интереси не бъдат взети под внимание.“

А на подгласниците на американската пропагандна машина в нашата страна, обвиняващи Русия в използването на газово-петролните си ресурси като инструмент за външно-политически натиск, ще припомня едно изказване на Майкъл Клеър, професор в колежа Амхърст към Университета на Масачузетс, САЩ, по време на втората война на САЩ срещу Ирак от 2003 г.: „Контролът върху Ирак е важен не толкова заради самия нефт като суровина, а защото ни дава лост за влияние. Контролът върху Персийския залив означава контрол върху Европа, Япония и Китай. Ние ще държим кранчето”.

В пълен дисонанс със заявлението на предишния американски вицепрезидент Джо Байдън по повод на проекта за газопровод „Северен поток 2“, че „нито една страна не трябва да използва енергията като оръжие“.

И което ми припомня нашата народна мъдрост: „Ти не ме гледай какво казвам, а какво правя“.