ВМС на САЩ: Инцидентът в Средиземно море се е случил по вина на руската фрегата

Командването на ВМС на САЩ счита, че в неотдавнашния инцидент в Средиземно море е виновен не американският разрушител Gravely, а руската фрегата „Ярослав Мъдри“, пише ежеседмичникът Defense News, позовавайки се на американски представители, предаде ТАСС.

Според тях на 17 юни „Ярослав Мъдри“ умишлено се опитал да попречи на действията в Средиземно море на самолетоносача „Хари Труман“, който Gravely съпровождал заедно с други кораби. Руската фрегата „се държала непрофесионално“, когато поискала по радиостанцията от командира на американския кораб да поддържа безопасна дистанция и „е вдигнала на мачтата си сигнален флаг, означаващ, че е ограничена в движението си“, твърдят американските моряци.

Те настояват на това, че когато Gravely е променил курса и скоростта си, „Ярослав Мъдри“ е направил същото, а това означавало, че „не е имал никакви ограничения в способността да извършва маневри и умишлено е дал фалшив международен сигнал“. Руският кораб „се опита да попречи на операциите на „Хари Труман“, твърдят американските моряци. Според тях „Ярослав Мъдри“ се е приближил до американския разрушител на разстояние около 300 метра и се е намирал на 5 морски мили (9,3 км) от самолетоносача.

„Ние сме дълбоко загрижени от небезопасните и непрофесионални действия на руските кораби“, твърди един от американските военни представители. „Подобни действия могат да доведат до ненужно изостряне на напрежението в отношенията между двете страни“, допълни той. Подобно обяснение на събитията от 17 юни даде в сряда в интервю за агенция Ройтерс и представителят на Европейското командване на Въоръжените сили на САЩ капитан Дани Ернандес.

Руското министерство на отбраната представи съвсем друга трактовка на обстоятелствата около инцидента в източната част на Средиземно море.

„На 17 юни в източната част на Средиземно море корабът USS Gravely беше опасно близо до руски военен кораб, на 60 до 70 метра от лявата му страна и пресече пътя на фрегата „Ярослав Мъдри“ на опасното разстояние от 180 м. от носа. Руският кораб е плавал в международни води, следвал е постоянен курс, плавал е с постоянна скорост и не е предприемал никакви опасни маневри към американския кораб“, се казва в съобщение на руското министерство на отбраната.

Във ведомството посочиха конкретни положения от Международните правила за предотвратяване на сблъсъците в морето, които са били нарушени от Gravely. Този инцидент „показва, че американските матроси си позволяват да забравят основни принципи на безопасността на корабоплаването и съвсем не мислят за евентуалните последици от опасното маневриране в райони с интензивен морски трафик“, добавиха още от министерството.