Вл. Путин: Духът е пуснат от бутилката

„След като изминаха толкова години и стават известни все повече факти, разбираме все по-добре какви са били поводът и причината съветските войски да влязат в Афганистан. Разбира се, имало е много грешки, но е имало и реални заплахи, които съветското ръководство е смятало да осуети“, заяви руският президент Владимир Путин на среща с ветерани от войната в Афганистан, предава РИА „Новости“.

Онези, които се сражаваха в Афганистан, изпълняваха воински дълг, подчерта Путин и отказа политически оценки. „Воювали са с чест, другарували си истински, помагали са си“, каза той.

Путин отбеляза материалните и моралните проблеми, на които се натъкват воините след завръщането в Русия. „Мнозина са чули известната фраза: „Не ние сме ви пращали там“. Представям си колко тежко и обидно е било за хората, които са рискували живота и здравето си, приятелите им са загинали там“, каза Путин.

„В съвременния свят има достатъчно екстремистки организации, с тях е нужна борба и Русия ще действа последователно по този въпрос „, отбеляза руският президент.

„Духът е пуснат от бутилката и нищо не може да се направи по този въпрос. С него трябва да се борим и ще го направим. Онези, които направиха това, след това сами пострадаха от стореното“, допълни Путин и припомни, че тежки събития са сполетели САЩ и много други страни.

За съжаление, животът не става по-лесен и по-безопасен, каза Путин. В Афганистан съветските военни се сблъскаха с онова, което днес се нарича политически ислям, припомни той.

Тогава се зародиха изкуствено захранвани отвън екстремистки организации, посочи Путин. Русия ще продължава борбата с екстремизма и ще отстоява своите национални интереси в света, както го е правила и преди, увери руският президент.