Владимир Путин ще посети Франция на 19 октомври

Руският президент Владимир Путин ще посети Франция на 19 октомври, за да обсъди с френския си колега Франсоа Оланд конфликта в Сирия и украинската криза, съобщи руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от Франс прес. Посещението е било предвидено отдавна, защото Путин трябва да присъства на откриването на „Духовен и културен православен център“ в Париж. Освен православна катедрала, центърът включва двуезично училище, енорийски дом и културната служба на посолството.

„Подготвяме посещение на президента Путин в Париж на 19 октомври“, заяви Лавров в началото на днешната си среща с френския външен министър Жан-Марк Еро. Еро посети Москва в момент, когато се очаква Франция да предложи резолюция за Сирия пред ООН.

„Нашите президенти ще имат възможност да обсъдят сегашното състояние на двустранните отношения, както и международните въпроси, включително за Сирия и Украйна“, добави Лавров и подчерта, че посещението ще бъде от изключително значение.

Последното посещение на Путин във Франция беше през ноември миналата година. Той посети страната, за да участва в откриването на световната конференция за климатичните промени. Поради украинския конфликт отношенията между Русия и Запада са в момента в най-тежката си криза от края на Студената война. Освен това западните страни все по-често критикуват Русия, подкрепяща неотклонно режима в Дамаск, за бомбардировките на контролираните от бунтовниците квартали на град Алепо. Москва твърди, че атакува само джихадистки групи, пише БТА.