Владимир Путин ще посети САЩ

Владимир Путин отива в САЩ през следващия месец. Той ще пътува до Ню Йорк. Това ще е първото посещение на руския президент в САЩ след като отношенията на Москва с Вашингтон се обтегнаха заради конфликта в Източна Украйна, съобщи ТАСС.

Причината за посещението му зад океана обаче няма да бъде среща с американския президент Барак Обама. Путин ще посети САЩ в качеството си на ръководител на делегацията на Руската Федерация за 70-тата юбилейна Генерална асамблея на ООН.

Освен Владимир Путин, в състава й ще влязат още 9 високопоставени чиновници от Москва. Това са министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров, заместникът му Генадий Гатилов, помощникът на президента Юрий Ушаков, председателят на Комитета по външните работи към Съвета на федерацията Константин Косачев, председателят на Комитета на Държавната дума по външните работи Алексей Пушков, посланикът на Русия в САЩ Сергей Кисляк, постоянният представител на Москва в ООН Виталий Чуркин, ръководителят на Департамента за международните организации към Министерството на външните работи Александър Панкин и директора на Департамента по въпросите на неразпространението и контрола над оръжията към същото министерство Михаил Улянов.

Програмата на Владимир Путин за посещението му в Ню Йорк все още се уточнява. Не е ясно и колко време ще остане. Според помощника му Юрий Ушаков визитата на Путин ще бъде кратка и само в рамките на Генералната асамблея на ООН. Уточняват се и евентуални срещи на руския президент с други участници в събитието.