Владимир Путин поиска широк достъп до военните архиви

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин се застъпи за осигуряването на широк достъп до архивите, включително и чрез създаването на ресурси в интернет пространството, предава информационната агенция TACC, цитирана от „Фокус“.

Говорейки на заседание на организационния комитет „Победа“, руският лидер подчерта готовността на Москва за откровен разговор с други държави на исторически теми и за съвместни изследвания по най-спорните въпроси.

„Считам за принципно важно осигуряването на широк достъп до архивните материали и тяхното публикуване. Възможността за връщане към първоизточника, документите – това е ефективно средство срещу измислици и митове“, подчерта лидерът на Кремъл.

„Винаги сме открити към честен и професионален разговор на исторически теми, към съвместни научни изследвания по най-спорните въпроси, при това на всички нива – от мащабни междуправителствени програми, до двустранни контакти между регионите, побратимите градове, ВУЗ-ове, музеи, учени изследователи“, допълни президентът на Руската федерация.