Владимир Путин подписа указ за признаването на Крим

Представител на Държавната дума коментира, че указът на президента Путин за признаване на независимостта на Крим е поредна стъпка към приемането му в състава на на Руската федерация

Президентът на Русия Владимир Путин подписа указ „За признаването на Република Крим“, съобщи прессслужбата на руския президент, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Текстът гласи:

„1. Предвид волеизявлението на народите на Крим на общокримския референдум, състоял се на 16 март 2014 година, да се признае Република Крим, в която град Севастопол има специален статут, в качеството на суверенна и независима държава.

2. Настоящият Указ влиза в сила от деня на подписването му.“

По-рано пресслужбата на руския президент съобщи, че на 18 март в 15 ч. Путин ще направи изявление във връзка с искането на Крим и Севастопол за приемане в състава на Руската федерация.

Указът на президента Путин за признаване на независимостта на Крим е поредна стъпка към приемането му в състава на на Руската федерация, заяви за ИТАР-ТАСС зам.-председателят на комитета на Държавната дума по конституционно законодателство и държавно строителсто, представителят на долната камара в Конституционния съд Дмитрий Вяткин.

„Указът на президента за признаването на независимосттта на република Крим и на града-герой Севастопол със специален статут – това е поредна стъпка към приемането на Крим и на Севастопол в качеството на субекти на Руската федерация в състава на Русия“, каза парламентаристът.

По думите му сега, след признаването на Крим и Севастопол, може да се сключи международен договор, той да се ратифицира след проверка за конституционността му в Конституционния съд и да се приеме съответният федерален конституционен закон.