Владимир Путин има високи очаквания за срещата за Украйна

Владимир Путин заяви, че се надява преговорите между Русия, Украйна, ЕС и САЩ, които трябва да се проведат следващата седмица, да дадат „положителен резултат”, но предупреди временното украинско правителство, че не трябва да предприема нищо, което „не може да бъде поправено по-късно”, пише The Guardian.
Четиристранните преговори, които ще бъдат първите от началото на кризата, бяха обявени миналата нощ. „Надявам се, че инициативата на руското министерство на външните работи за разрешаването на ситуацията и променянето й в по-добра посока ще имат последствия и резултатът ще бъде положителен”, каза руският президент на правителствено заседание, излъчвано по телевизията. „В крайна сметка, надявам се, че действащите лидери няма да направят нещо, което няма да може да бъде по-късно поправено”, добави Путин.
Американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров в сряда обсъдиха в телефонен разговор срещата. Според руското МВнР, двамата дипломати са призовали всички страни в конфликта в Източна и Южна Украйна да се въздържат от насилие. Те обаче казаха, че преговорите в източната част на Украйна остава напрегната. Украинските власти обедва ли ще доведат до пробив, с оглед на факта, че Русия и Западът имат противоположни гледни точки за ситуацията, а двете страни се обвиняват една друга в подхранване на напрежението.
„Нямаме големи очаквания за тези преговори, но вярваме, че е особено важно да се остави вратата отворена за дипломацията”, каза Виктория Нюланд, помощник държавен секретар на САЩ.
Същевременно, обстановката в източната част на Украйна остава напрегната. Властите обещаха в рамките на 48 часа да прекратят окупацията на административните сгради от проруски сепаратисти или чрез преговори, или със сила.