Владимир Путин даде пресконференция

Ново Огарево. Във връзка с кризата в Украйна руският държавен глава Владимир Путин заяви на пресконференция, че Западът е превърнал политическия живот на Украйна във фарс. Той подчерта, че прекратяването на процеса по европейската интеграция на Киев от режима на Виктор Янукович е бил само претекст за Запада да подкрепи опозиционните сили в борбата за властта.

Путин отбеляза, че в това няма нищо необичайно, но е можело да доведе до анархия, преврат и въоръжено завземане на властта и след това да потопи страната в хаос, в който така или иначе страната се намира в момента. „Нашите западни партньори причиняват това на Украйна не за първи път. Политическият живот в Украйна се превърната във фарс”, заяви той.

„Понякога имам чувството, че някъде там седят лаборанти, които сякаш наблюдават опитни мишки и провеждат експерименти, без да знаят какви ще са последствията”, завърши Путин.

В пресконференцията проведена преди часове, транслирана по руския канал ОРТ, Владимир Путин заяви:

Това, което се случи в Украйна, е противо-конституционен преврат. Бяха подписани договорености между опозицията и властта, с която Янукович се съгласи с всички условия на опозицията и реално сдаде властта, при това без да дава заповеди за силови действия. При заминаването му на среща в Харков, бяха завзети всички правителствени сгради, генерирайки хаос и насилие. Резултата беше силно контра-продуктивен. Вярно е, че народа искаше промени, но тези промени не могат да стават с незаконни методи. Назначени бяха олигарси за губернатори. Регионите трябва да участват равноправно в определянето на съдбата на своята страна. С оглед на ситуацията, Янукович остава законния президент на Украйна, след като не се е отказал, а Конституционния съд не е издал процедура за импийчмънт. Това е причината да се разпусне Конституционния съд.

Ние започнахме работа с регионите по оказване на хуманитарна помощ на Крим. За сега няма необходимост за военно присъствие там. В краен случай можем да използване на въоръжени сили, още повече че имаме покана от Президента на Украйна Янукович. Притесняват ни действията на неонацистите и случилите се ексцесии. Ако получим искане за помощ от източните региони, като крайна мярка ще приложим военна сила за защита на населението там. Нека само някой да опита да посегне на украинското мирно население, ще си има работа с нас. Ние ще стоим зад гърбовете на тези хора, не пред тях, а зад тях и ще бъдем там, в момента в който някой се осмели да посяга или стреля срещу жени и деца, ние ще реагираме.

По повод реакциите на Запада – обвиняват ни в нелигитимни действия. Искаме да им напомним действията на САЩ в Ирак и Афганистан, без санкциите на ООН. Нашите действия са легитимни и спазваме международното право. Даже и да се наложи да използваме сила, това ще бъде легитимно действие по защита на населението, съгласно покана от Президента на Украйна.

По повод санкциите за последствията трябва да мислят тези, които ги въвеждат. Загубите ще са всеобщи. Нашите партньори поддържат един преврат и противоконституционно взимане на властта. Ние се готвим за срещата на Г-8, но дали ще се проведе е избор на нашите партньори.

Наши войски в Крим няма – всички показани снимки са на силите на местната самоотбрана. Ние не сме участвали в подготовката на силите на местната самоотбрана, за разлика от подготвените от Запада участници в Майдан. Гражданите на Крим сами ще определят съдбата си. Ние с украинския народ никога няма да воюваме!