Владимир Путин: В Арктика няма място за конфликти

 

В Арктика няма място за конфликти, международните норми ясно определят правата на държавите и служат за основа за съвместна работа при решаването на всякакви проблеми, заяви руският президент Владимир Путин, предава РИА Новости.

Той уточни, че този подход се отнася и за чувствителни въпроси като разграничаването на континенталния шелф в Северния ледовит океан.

„Ще подчертая, Русия е готова за конструктивно сътрудничество и за създаване на всички условия“ за ефективното развитие на Арктика, допълни Путин по време на Международния арктически форум.

Руският президент Владимир Путин по време на среща с президента на Исландия Гудни Йоханесон на международния форум „Арктика – територия на диалога“ шеговито попитал дали неговата страна има нужда от помощ за създаването на армия.

„Исландия – една малка страна на остров, ние дори нямаме своя армия“, изтъкнал Гудни Йоханесон.

„Помощ?“, запитал Владимир Путин, цитиран от Риа Новости.

Припомняме, в руския арктически град Архангелск се провежда  форум „Арктика – територия на диалога“. На форума участват повече от 2 хил. експерти от 14 страни – чиновници, учени и бизнесмени. На форума се обсъжда как да се направи така, че хората в този студен район живеят комфортно и същевременно се съхранява уникалната екология.