Вкусно и полезно: Печена тиква с мед и ябълки

В Русия тиквите растат в изобилие и често се използват за готвене. Започват да зреят през септември и, тъй като са много трайни, се консумират и през есента и зимата.

Руснаците ги използват предимно за приготвяне на тиквена супа и сочни пайове. Традицията тиквата да се сервира за десерт идва в Русия преди няколко века от Турция, пише „Руски дневник“.

“Всъщност, ако има нещо, което най-много да обичам на света, то е печена тиква”, възкликва пък героят на Елин Пелин – Душко Добродушков от разказа „Печена тиква”.

Тиквата спада към групата на така наречените плодови зеленчуци, тъй като се отглежда заради плода. Както при повечето културни растения, така и при тиквата в зависимост от сорта съществува голямо разнообразие в цвета, формата и големината на плодовете.

Тиква

Освен че е изключително вкусна, тиквата е и много полезна. Тя е  истински „склад“ от полезни витамини. Благодарение на богатия коктейл от полезни вещества тиквата е чудесен имунизатор в зимните месеци. Тя притежава ценни диетични и вкусови качества. В зрелите плодове от най-качественитe сортове тикви се съдържат малко белтъчини и мазнини и до 10 на сто захари (главно захароза и гликоза). Останалите 90 на сто от плода са вода.

Ползата от тиквата е огромна, тъй като в нея се съдържат едни от най-важните микроелементи, към които се отнасят магнезий, калий, калций, фосфор и натрий.

Тиква варена

В този природен дар има голямо количество витамин А, С, витамини от група В – В1, В2, В12, както и витамин РР. Един от най-ценните витамини, съдържащи се в тиквата, е витамин К, който практически липсва в останалите плодове и зеленчуци.

А освен всички качества и ползи, изброени дотук, оранжевото „изкушение“ има и още един плюс – можем да похапваме от него, без да се притесняваме, че ще натрупаме излишни килограми. В 100 гр. тиква има едва 26 кал.

Предлагаме ви рецепта за Тиква на фурна с мед и ябълки

Тиква с ябълки

Ето и рецептата:

Вземаме една тиква, измиваме я, почистваме я и изваждаме семките. Нарязваме я на парченца с ширина около 2 см. Слагаме нарязаната тиква и ябълките в намазнена тава и заливаме с мед, а отгоре поръсваме ядки и канела.

След това поставяме във фурната за около 20 минути.

За соса разбиваме сметана с пудра захар (добавяме един белтък, за да стане сместа по-плътна). След като е готово, изваждаме тиквата и изсипваме разбитата сметана отгоре.

Необходими продукти за 7-8 порции:

Тиква – 1/2 бр., кисели ябълки – 3 бр., канела, пудра захар, мед – 400 г, масло – 50 г, смлени орехи – 100 г, сметана – 250 г.