ВКС на РФ унищожиха два щаба на ИД, координиращи действията в Алепо

Руските бомбардировачи са унищожили два полеви щаба на терористичната групировка ИД, единият от които е координирал действията на терористите в сирийската провинция Алепо, съобщи пред журналисти официалният представител на министерството на отбраната на Русия генерал-майор Игор Конашенков.

„Бомбардировачите Су-24М в района на Анадан, провинция Алепо, нанесоха точечен удар върху полевия щаб на терористите от ИДИЛ. От този щаб се е осъществявала координацията на действията на формированията на терористите в провинцията. Там е бил разположен и склад за боеприпаси“, каза Конашенков.

Полевият щаб на терористите е бил унищожен в резултат на въздушен бомбен удар с коректируема бомба КАБ-300. От взрива на боеприпасите, съхранявани в подземието, са унищожени четири единици автомобилна техника на терористите .

Още един полеви щаб на управлението на бандитските формирования и склад за оръжие са били унищожени в предградието на Ел-Баб в провинция Алепо. „Данните за обективен контрол засякоха детониране на съхраняваните в обекта артилерийски боеприпаси“, съобщи Конашенков.

Той добави, че голяма част от терористите са готови да напуснат зоната на бойните действия в Сирия поради недостиг на боеприпаси и оръжие.

„Според данните, получени чрез радио-прехващането на преговорите между полевите командири в провинциите Хама и Хомс, терористите изпитват остър недостиг на боеприпаси за стрелково оръжие и гранатомети. Отделни полеви командири отправят искания към ръководството си, че ако скоро не бъдат попълнени липсите от боеприпаси, ще изведат бандите си от военната зона“, каза той.

„Нашите безпилотни средства засичат преместването на терористите, което показва местонахождението на транзитните и основните им центрове в равнините и планинските местности, по които след това се нанасят въздушни удари“, заяви още Конашенков.

Поради факта, че терористите загубиха голяма част от оръжието, боеприпасите и техниката си, „сега се задейства цялата им налична логистична мрежа за доставяне от страна на провинция Рака на боеприпаси и гориво“.

„Днес това не са каравани, а маневрени групи от автомобили с повишена проходимост, движещи се обикновено в тъмната част на денонощието с товар за терористите“, подчерта Конашенков.

Отбелязва се и обратното движение на терористичните групи от фронтовата линия в източна или североизточна посока.