ВКС на Русия нанесоха масиран въздушен удар по обекти на ИД в Сирия

От 5 декември руските военни увеличиха интензивността на ударите по обекти на терористичната групировка „Ислямска държава“ и други екстремистки организации на територията на Сирия, съобщиха от пресслужбата на руското министерство на отбраната, предаде ТАСС.

Масираният въздушен удар е нанесен от руски далечни бомбардировачи Ту-22м3 от летище Моздок, самолети от авиационната група от летище Хмеймим и подводница от акваторията на Средиземно море.

През изминалите четири дни „далечните бомбардировачи Ту-22м3 от летище Моздок са извършили 60 бойни полета и са атакували 30 обекта на терористите в провинциите Ракка и Дейр ез-Зор“, се казва в съобщението.

„Оперативно-тактическата и армейската авиация изпълниха от летище Хмеймим 238 бойни полета и са поразени 699 обекта на противника“, информираха още от пресслужбата на руското министерство.

В хода на масирания въздушен удар авиационното прикритие се е осъществявало от самолети Су-30 от положение на дежурство във въздуха, отбелязват от ведомството.

„След изпълняването на бойните задания всички самолети се върнаха на летищата, където са базирани“, подчертаха от министерството на отбраната на РФ.

„Общо в продължение на четири денонощия са изстреляни 1920 бомби с различно предназначение. Унищожени са 70 командни пункта, 21 бази за подготовка на терористи, шест завода за производство на боеприпаси и взривни вещества, 43 склада с оръжие и материални средства, 6 обекта за съхранение и преработка на петрол, както и други обекти“, уточниха военните.

„За първи път от подводно положение е изпълнен групов пуск на крилати ракети с морско базиране „Калибър“ от подводницата „Ростов на Дон“. В резултат на това са унищожени 2 важни командни пункта на терористичната организация ИД в провинция Ракка“, съобщиха от пресслужбата.

От министерството на отбраната на РФ заявиха, че в резултат от ударите са били създадени условия за по-нататъшните настъпления на сирийската армия в районите Алепо, Идлиб, Латакия и Палмира.