Вице-губернаторът на Санкт Петербург Сергей Мовчан ще гостуват за втори път в Пловдив

Вице-губернаторът на Санкт Петербург Сергей Николаевич Мовчан и Началникът на кабинета Александър Дмитриевич Назаров ще гостуват за втори път в Пловдив по покана на областния управител Здравко  Димитров, съощи изд. 24 часа.

Делегацията пристига на 1-ви март и посещението й ще продължи до 4-ти март. Освен с областния управител, в Пловдив гостите ще имат срещи и с кмета на града Иван Тотев, Негово високопреосвещенство Митрополит Николай, Почетния консул на Русия в Пловдив Георги Гергов, ще посетят винопроизводители от пловдивски регион (Вила Юстина), ще се срещнат с представители на ЗММ „Казанлък“ и ще присъстват на тържественото честване на Националния празник на страната 3-ти март.

Те ще  присъстват на службата в памет на загиналите руска и български война в Катедрален храм Света Богородица, ще поднесат почитта си към загиналите за националната ни свобода, ще отдадат чест пред Паметника на руските освободители и ще положат венци и цветя на Альоша.

Делегацията и българските домакини ще присъстват и на панихидата, отслужена от Митрополит Николай пред Паметника на загиналите опълченци на Централни гробища, а вечерта на 3-ти март ще присъстват на тържествената заря-проверка на площад Централен пред Гарнизонния военен клуб.

На 4-ти март г-н Мовчан и Назаров ще се срещнат в София с Извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Анатолий Макаров. Вице-губернаторът Сергей Николаевич Мовчан и областният управител на Пловдив Здравко Димитров от години подържат дълготрайни партньорски отношения.

През 2015 година Здравко Димитров бе сред делегатите на III Международен конгрес „ Санкт Петербург и славянския свят“ и имаше официална среща с Губернатора на Санкт Петербург Георги Полтавченко, на която бяха обсъдени съвместни мероприятия, касаещи успешното представяне на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 година и възможностите за международен културен трансфер.

На среща с Вице-губернатора Сергей Николаевич Мовчан беше взето решение да се възобновят двустранните партньорски взаимоотношения между Санкт Петербург и Пловдив, които са побратимени градове от 1989 година.

През 2016 година, под  егидата на областния управител, беше сформирана работна група от представители на бизнеса и учебните заведения в града и региона, която имаше за цел създаването и развитието на партньорски проекти в областта на туризма,  културната сфера, винопроизводството и хранителната промишленост, изследванията и научно-техническото развитие, медицината и образованието.

През месец декември 2016 година, делегация област Пловдив, в която влизаха ректори и представители от учебните заведения от Пловдив и областта, взе участие в IV-я Международен конгрес „Санкт Петербург и славянския свят“.

Те посетиха университети в Санкт Петербург и на терен се запознаха с опита в обучението на IТ-специалисти. Пловдивската делегация, чрез ректора на ВУАРР, директора на IТ компанията „Програмиста“ и представителя на ИКТ клъстера в Пловдив взе активно участие с презентации в конференцията „Ролята на информационните технологии в развитието на съвременния град“. Бяха подписани и споразумения за двустранен обмен на студенти и специализанти.