Вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия нарече „Северен поток-2“ много интересен проект

Вицеканцлерът и министър на икономиката на Германия Зигмар Габриел, който в сряда бе приет от президента на Русия Владимир Путин, нарече „Северен поток-2“ много интересен проект, предаде РИА „Новости“.

В хода на разговорите президентът Путин изрази съжалението си, че обемът на търговския оборот между двете страни продължава да се понижава. „Има много причини за това, те са и субективни, и обективни. Но същевременно представители на бизнеса работят от двете страни, работят достатъчно активно и осъществяват всички свои проекти, включително и дългосрочни мащабни проекти“, заяви руският държавен глава.

По една от приоритетните за Русия и Германия теми – за ситуацията около енергийните доставки към Европа и по-специално, за проекта „Северен поток-2“, германският вицеканцлер заяви: „Това са нашите интереси. Не само на Германия, но и извън нейните предели“. В тази връзка най-важното за Германия, всичко свързано с правната страна на въпроса, е всичко да остане в компетенцията на германските органи, посочи Габриел. Така според него така ще може да бъде ограничено външното политическо вмешателство по въпроса за реализирането на проекта. Но затова трябва да обезпечим, да решим и урегулираме въпроса за ролята на Украйна като транзитна страна, допълни Габриел.

Германският вицепремиер посочи още, че има и технически причини, свързани със състоянието на газопреносната система на Украйна, но според него с урегулирането на тези въпроси германската страна може да се справи, като ограничи само издаването на съответните разрешения, което ще доведе до намаляването на възможностите за политическо вмешателство в този „интересен проект“.

Източник: „Дума“.