Вилата на К. Паустовски няма да се събаря, ще стане паметник на културата

Добре запазената къща на търговеца Струков в гр. Пушкино, Московска област, известна като „вилата на Константин Паустовски”, може да получи статут на обект на културното наследство до месец. По такъв начин къщата ще бъде спасена от събаряне, пише РИА „Новости”, цитирана от realty.newsru.com.

Преди това в пресата излезе информация, че къщата на Струков, построена през 1877 г. в Подмосковието, ще бъде съборена, а на нейно място – построен многоетажен блок.

Преди седмица в Пушкино са преминали дебати по темата, като повечето местни жители са се изказали против събарянето.

Дървената сграда първоначално е била вила на търговеца Струков, след революцията – сиропиталище. През 1920-те години тук е живял и работил Паустовки. При него на гости са идвали Маяковски и Булгаков.   През последните 70 години сградата се е използвала за вечерно училище, което в скоро време ще бъде преместено на друго място.

Константин Паустовски е руски съветски писател-класик, роден през 1892 г. и напуснал този свят през 1968 г.

Журналистът Валерий Дружбински, работил при Паустовски като литературен секретар, пише в спомените си за писателя „Паустовски такъв, какъвто го помня”: „Удивително е, но Паустовски успя да живее във времена на безумна възхвала на Сталин без да напише една дума за вожда на всички времена и народи. Успя да не стане член на партията, да не подпише нито едно писмо или обръщение, заклеймяващо когото и да било. Той с всички сили се стараеше и затова успя да остане самия себе си”.

През 1967 г. Паустовски подкрепя Солженицин, написал писмо до IV Конгрес на съветските писатели с искане за отмяна на цензурата върху литературните произведения. Малко преди смъртта си тежко болният Паустовски пише писмо на Косигин, председател на Министерския съвет на СССР, с молба да не уволнява главния режисьор на широко известния Театър на Таганка Юрий Любимов. След писмото следва телефонен разговор, в който Константин Паустовски се обръща към Косигин с думите: „С Вас говори умиращият Паустовски. Моля Ви да не унищожавате културните достояния на нашата страна. Ако махнете Любимов, театърът ще се разпадне, ще бъде погубено едно голямо дело”. В резултат заповедта за уволнение не е била подписана.

По материали на realty.newsru.com и ru.wikipedia.org