Виктория Шилова: Украинските медии са на олигарсите, те не обсъждат хуманитарната криза

Хуманитарната криза на бежанците от Донбас става все по-тежка с настъпващата зима. Унищожените инфраструктурa и комунални услуги, съчетани с минусови зимни температури, като най-ниските такива дори могат да достигнат до –30 градуса по Целзий, допринасят за изключителните трудности, изпитвани от населението на региона. Семействата с малки деца са изправени пред особено тежки изпитания поради липсата на най-необходимите условия за живот в разбитите домове и апартаменти. За да оцелее през студената зима, населението на Донбас е принудено да се насочва към Украйна и Русия.
Самите бежанци споделят, че са повече от 1 милион. Комисията по бежанците на Обединените нации посочва половин милион. Защо е тази разлика? Проблемът е, че поради неустановения характер на конфликта (така наречената Антитерористична операция – АТО) на бежанците им е трудно да получат официален статут на бежанци и съответно да имат достъп до скромната помощ, която този статут би им дал. Те се водят ‘временно преместени хора’.В момента в района на град Ростов на Дон в Руската федерация има повече от 39 000 украински граждани, сред които 11 546 деца и 372 хора с увреждания. Тъй като властите в Ростов не могат сами да се справят с наплива от бежанци и вече са изпратили в други региони на Руската федерация 48 000 граждани на Украйна, сред тях 13 361 децата. От началото на юни лечебните заведения в региона са помогнали на над 100 000 граждани на Украйна, от които около 37 000 деца. Спешна медицинска помощ е била предоставена на 23 127 души, включително 697 ранени и 9620 деца. Медицинска помощ е била дадена на 567 бременни жени.В Украйна бежанците от Донбас получават помощи в размер на 35 евро на месец (безработните) и 12 евро на месец (работещите). За да ги получат, те трябва да се регистрират – а това е дълъг процес, който отнема няколко месеца. Висок е рискът, че чакащите мъже бежанци могат да бъдат мобилизирани в украинската армия и изпратени обратно в Донбас, на бойното поле.

Виктория Шилова

Украински граждански организации като движението за мир „Антивойна” се опитват да помогнат на бежанците. С активистката за мир, лидер на движението „Антивойна”  и депутат от регионалния съвет на Днепропетровск Виктория Шилова обсъждаме тежката хуманитарна криза. През есента нейната антивоенна дейност и политически активизъм бе причина тя да загуби преподавателската си работа в Института за кино и телевизия в Киевския национален университет за култура и изкуство.

– Виктория, каква е ситуацията с бежанците от Донбас? Има ли някакви данни за броя на бежанците?

– Положението на бежанците е много критично, особено през зимата. В момента на територията на региона на Днепропетровск има около 65 000 бежанци. Очаква се този брой може да нарасне най-малко два пъти. Общият брой на бежанците в Украйна не е известен – оценката варира от 350 до 450 000 души, съсредоточени в най-близките до Донбас области – като например Харков, Одеса, както и в Киев.

– Какви са най-големите проблеми, които срещат бежанците? Оказва ли им правителството адекватна помощ?

– Най-големите проблеми са липсата на жилища, липсата на работа и ужасните проблеми с предоставянето на здравни услуги и медицински грижи според необходимия стандарт. Най-уязвимите и най-засегнатите хора са пенсионерите, многодетните семейства, хората с хронични заболявания… Положението е катастрофално за тези, които имат нужда от хемодиализа, и за тези, които се нуждаят от интензивно медицинско лечение на болести като СПИН, туберкулоза, хемофилия, онкология. Инвалидите са сред най-сериозно ощетените групи.

– Движението „Антивойна” организира кампании за подпомагане на бежанците. Каква е социална реакция и степента на обществена подкрепа за тези хора?

– Движението „Антивойна” организира само, без никаква подкрепа от страна на правителството, различни инициативи за подпомагане на бежанците. В тези дейности ние си сътрудничим с доброволци и загрижени хора от Европа, Русия, както и от други държави, включително и жители на Съединените щати и Канада. Международната общественост се сплотява със състрадание специално за каузата да помогне на децата и възрастните хора в Донбас.

Доброволчески представителства са отворени в Норвегия, Германия, Франция и Русия (Фондация на донбаското землячество). Много милостиви обикновени граждани от различни страни активно ни помагат. В нашата дейност ние също така си сътрудничим и с локални организации като „Помощ за децата на Украйна” и „Помощ за децата на Донбас”.

Нашият офис за хуманитарна помощ се намира на адрес: 51200, Украйна, района на Днепропетровск, Новомосковск, площад Ленина 12, офис 1. Телефонът ни за връзка е: + 38 (063) 063-69-51 . За повече информация тук има линкове към нашите ресурси:

https://vk.com/public81307511

https://vk.com/id75117363

https://www.facebook.com/antiwar2014

Цели семейства бежанци идват в нашия офис. Ние се опитваме да решим проблемите им и дори се опитваме да организираме малки мероприятия за децата на бежанцитe.

Нашето правителство е забравило и за много от хората, все още живеещи в района на военните действия. Активистите ни с риск за живота си доставят жизненонеобходимите лекарства и продукти на тези изстрадали хора.

Трудно е да се опише трагедията, причинена от АТО. Разказват ли медиите за децата бежанци? Като например детския дом пансионат в град Харцизск. В него живеят 20 деца бежанци от Донбас. От тях 10 са във възрастовата група от 4–10 години, а останалите – в 10–15-годишната възрастова група. Някои от тези деца все още не знаят къде се намират техните родители. Възрастните знаят че тези родители вероятно вече не са сред живите, но те крият от децата тази ужасна истина. В приюта няма дори чаршафи, не достигат обувки, дрехи и даже храна за децата!

– Как украинските медии отразяват проблема с бежанците? Също така присъстват ли в Украйна международни организации, които да помагат на бежанците?

– За съжаление украинските медии принадлежат на олигарсите. Така медиите в огромното си мнозинство отразяват войната и военната помощ на АТО и не се ангажират с отразяването на хуманитарната криза. Участта на бежанците е отразенa в много по-малка степен.

Да, международни хуманитарни организации присъстват в страната, но те също са склонни да се застъпват за подпомаганетo на Украйна с оръжие, а не за предоставянето на хуманитарна помощ на децата, многодетните семейства, болните и инвалидите… Червеният кръст би трябвало да помогне, но той официално е отхвърлил молбата да работи в зоната на конфликта, тъй като не е намерил правна норма, върху която да се позове по отношение на ситуацията в Донбас…

– Виктория, това е много тревожно, разбира се! Но според вас какво е необходимо, за да се помогне на бежанците в тази трудна ситуация?

– Ситуацията в Донбас е хуманитарна криза. Тези хора се нуждаят от мир и хуманитарна помощ. Само едно нещо е необходимо: да сe седне веднага на масата за преговори и да сe сложи край на войната. В противен случай ситуацията ще се развива в по-негативен начин.

http://www.youtube.com/watch?v=CYiUfG6PUIg

 Авторът на интервюто Радостина Шивачева, журналист на свободна практика. Публикувала е в печатни и интернет издания в Англия, Германия и Канада.