Вигенин: България настоява Киев да разоръжи екстремистите и да обуздае ултранационалистите

Обсъждани са мерки за прием на наши сънародници от размирната република

Правителството е обсъждало мерки за прием на наши сънародници от Украйна. Разискването е било в щаба на Министерския съвет, който следи ситуацията в Украйна. „Ще изпълним дълга си пред нашите сънародници от Одеска област“, каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин в предаването на БНР „Събота 150“.

Няма сигнали за пострадали наши сънародници. „В Източна Украйна не сме получавали сигнали за проблеми на български граждани. Там нямаме компактна българска общност. „Конкретно за Одеса и Одеска област има най-голяма концентрация на наши сънародници. Не мога да твърдя, че има непосредствена опасност в момента. Ежедневно следим това, което се случва там, още от началото на събитията и смяната на правителството в Киев. Одеса беше град, който до този момент пазеше висока степен на стабилност. След това, което се случи, виждам рискове това да се разпространи и в други градове на областта. Затова призива ми към местните власти в Одеска област и централното правителство е да гарантират, че това няма да се случи“, каза Вигенин.

Той призова правителството в Киев да изпълнява стриктно поетите ангажименти за ограничаване влиянието на крайната десница и разоръжаването на паравоенните групировки. „Ако се разпространят безредиците, освен прекия риск пред българското население, възникват и други рискове, например вероятност една част от българите да поискат да се върнат в България. Това е обсъждано в щаба на Министерски съвет, набелязани са мерки. Ако има масов характер, това би било сериозно предизвикателство за страната ни, но ние ще изпълним нашия дълг към сънародниците ни, ако това се случи. Българските граждани там, както и българските организации, до този момент, не са се ангажирали в пряко политическо или друго противопоставяне. Това дава шанс стабилността в региона да бъде запазена“, коментира още Кристиан Вигенин.

Външният министър не подмина и основния въпрос за газовите доставки. „Друг елемент е свързан със сигурността на трасетата на доставките, доколкото тръбата, която доставя газ за България, минава през южната част на Украйна, близо до Одеска област. Ако ситуацията излезе от контрол, не знам доколко би могло да бъдат гарантирани сигурността на газопреносната инфраструктура. Случващото се завишава риска от подобни събития“, каза Кристиан Вигенин.

Не е нереален и друг риск, който беше обсъждан в щаба към Министерския съвет, за газовите доставки, каза Кристиан Вигенин. „Вчера се проведе среща в Европейския съюз във връзка с възможните рискове за транзита за газ за България и другите страни от Европейския съюз, по повод писмото на Владимир Путин. Украйна не е готова да приеме новите условия, които Русия налага на страната“, допълни министър Вигенин. „България има нужда от сътрудничество с Русия. Полагаме усилия това, което се случва сега, да не се отрази в дългосрочен план на отношенията ни с Русия“, категоричен бе дипломат №1 на България.

Има неофициаллни сведения, че „Десен сектор“ се кани да атакува и Болград, който е чисто български! В момента екстремистите фашизоиди, подкрепяни от еврейския САЩ извършват наказателна операция в разбунтувалите се градове и избиват православни християни. Това, което се случва в Украйна преминава всякакви граници. Разбра се, че Западът води необявена война против славянството и православието. Всеки български патриот е длъжен да застане на страната на православна Русия и по този начин да защити собствената си родина. В противен случай всеки, защитаващ НАТО, САЩ и ЕС трябва да бъде смятан за предател…