Взрив на газопровода в Украйна, след заплахи от „Десен сектор“

Според информацията на МВР на Украйна, преди възпламеняването на газопровода „Уренгой-Помари-Ужгород“ в Полтавска област, по който руски газ се подава в Европа, местни жители са чули два силни шума, което може да свидетелства за умишлени взривове.

„Следствието разглежда няколко версии. Основната сред тях е терористичен акт“, заяви министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков. Образувано е дело за повреждане или разрушение на транзитния газопровод, но в случай на потвърждение на версията за терористичен акт, делото ще бъде преквалифицирано по член „Тероризъм“.

По последна информация, 200 метра от газопровода са повредени, но подаването на газа не се е прекратявало. В момента то се осъществява по паралелна тръба с помощта на резервни канали. Налягането в тръбата на границата между Курска и Сумска области не е спаднало, а „Газпром“ е бил веднага уведомен за инцидента.

Тук е моментът да припомним, че през март лидерът на неонациското радикално движение „Десен сектор“ Дмитрий Ярош заплаши с взрив на газопровода, който съединява Русия с Европа, с цел да лиши Москва от източник на финансиране.