Вечното търсене на себе си: еволюцията на образа на Ана Каренина в изкуството

Създаденият от писателя характер се получил толкова всеобхватен, че е бил понятен на всеки език и се превърнал в общо достояние. Толстой започнал да пише своя безсмъртен роман преди 141 години на 29 март 1873 година и оттогава никой не е успял да въплъти толкова точно Ана Каренина в някакъв друг вид изкуство – живопис, кино или даже театър. Най-големите артисти – от Грета Гарбо и Михаил Врубел до Майя Плисецкая и Кира Найтли са се опитали чрез своето изкуство да се доближат до сложния образ на Ана Каренина.

1. Илюстрацията към романа на Лев Толстой е една от първите картини на знаменития художник-символист Михаил Врубел. Той я нарисувал когато е бил слушател във вечерния клас на Художествената Академия, на възраст 22 години.

 

2. Ана Каренина е рисувал също така и знаменитият живописец Хенрих Манизер. Едно от любимите направления на художника били портретите – по-късно той е рисувал княз Вяземский и Император Николай II.

 

3. Романът «Анна Каренина» бързо станал известен и на Запад, където се издавал в големи тиражи с богати илюстрации. Западните илюстратори напълно успели да доловят духа и настроението на романа.

 

4. Опитите да се екранизира „Анна Каренина“ започнали през 1910 година – първият филм е заснет в Германия. Обаче днес той, както и руската версия от 1911 и френската от 1912 година се смятат за изгубени. Най-старата от съхранилите се ленти за Ана Каренина е филмът на Владимир Гардин от 1914 година. Главната роля е изпълнена от Мария Германова.

 

5. През 1927 година Едмунд Гулдинг по мотиви на романа е заснел филма «Любов», в който Ана Каренина се изпълнява от суперзвездата на Холивуд Грета Гарбо. Режисьорът е направил две версии – в американския вариант филмът завършва със щастливо събиране на Каренина и Вронски.

 

6. Осем години по-късно в САЩ отново екранизират романа, а Ана Каренина отново се играе от Грета Гарбо. Снимачният екип е консултиран от граф Алексей Толстой. Тази картина е спечелила голямата любов на публиката и добра критика, а също така е включена в редица рейтинги на най-добрите филми за любовта в историята на киното.

 

7. Една от най-известните европейски екранизации на романа е била заснета от Жулиен Дувивиер във Великобритания през 1948 година. Ролята на Ана Каренина е изпълнена от Вивиен Ли. В тази картина режисьорите не се стремят да предадат достоверно атмосферата на XIX век, концентрирайки се върху психологическия аспект на повествованието.

 

8. Най-знаменитата съветска версия на филма по книгата на Лев Толстой е двусерийният филм  на Александър Зархи. Анна Каренина и Алексей Вронски са изпълнени от Татяна Самойлова и Василий Лановой, а музиката към филма е написал Родион Шчедрин. Премиерата на лентата е била запланувана за фестивала в Кан през 1968 година, но не се е състояла заради студентските вълнения.

 

9. През 1972 година по романа «Анна Каренина» за първи път е бил поставен балет. Идеята е на Мая Плисецкая, която изпълнява ролята на княгиня Бетси Тверска в художествения филм. Тя играе Анна Каренина в постановката. Балетът е поставен по музика на Родион Шчедрин.

 

10. Най-свежата екранизация е на Джо Райт – лентата е заснета през 2012 година. Ролята на Анна Каренина изпълнява Кира Найтли, а в образа на нейния мъж Алексей се претворява Джуд Лоу. През 2013 година този филм получава «Оскар» за най-добър дизайн на костюмите.

http://www.aif.ru/culture/gallery/1110720#id=3436174