Вече е трудно да се избегне мобилизацията в Украйна, твърди наш сънародник

Вече е трудно да се избегне мобилизацията в Украйна, след като с указ на президента беше забранено да се напуска страната без документ от департамента, който отговаря за мобилизацията. Това каза в ефира на Дарик Максим Димитров, българин от Одеския район, който живее и работи в страната ни.
„Започна нова вълна на мобилизация. С указа на президента Порошенко се очаква да бъдат мобилизирани 200 000 мъже и жени. Мъже до 60-годишна възраст, жени до 50-годишна възраст. Дойдоха призовки за всички мъже от селата. Хората се бунтуват кой ще остане, кой ще обработва земята. Другият въпрос, който си задават, е срещу кого тръгват да воюват. Колкото и да се опитват да го прикриват с антитерористична операция – в Украйна върви война. Мобилизацията вече не може да се избегне. Имам познати от Одеса, от Киев, срещу които са заведени дела, защото не са се явили. Порошенко издаде указ, че не може да напуснеш Украйна без документ, издаден от департамента, който отговаря за мобилизацията. В Украйна действа закон, който забранява на мъжете да напускат пределите на страната. Има бунт не само в българските села, бунтът е в цялата страна“, каза Димитров.
Той подчерта, че до момента не е чул позиция на властите и институциите в България за случващото се в Украйна и протеста на сънародниците ни срещу повиквателните.
Максим Димитров призова държавата поне да облекчи тежката и бавна процедура, която отнема почти година, за доказване на български произход.
„По принцип няма нужда да предоставят бежански статут, защото ако имаш български корени, можеш да се установиш продължително в страната. Днес, за да получите удостоверение за български произход, първо трябва да се запишеш в сайта на Държавната агенция за българи в чужбина, да изчакаш близо 10 месеца, след това да дойдеш в България, тогава да си подадеш документите, след месец ще получиш показа за интервю и тогава ще ви дадат този документ. Една година трябва да чакаш за документ – един лист А4. Има електронни сайтове, има начин за проверяване. Това може да направи България – да ускори тези процеси. В Полша за 48 часа издават документ за временно пребиваване. В България тези неща не стават“.
В същото време председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, който е и депутат във Върховната рада, потвърди пред Дарик, че се очаква от Одеска област да бъдат мобилизирани 4014 души. Той смята, че България няма лостове, с които да спре мобилизацията на сънародниците ни в Украйна, освен в рамките на Европа да помага в търсенето на изход от кризата.
Антон Киссе съобщи за тежкото положение на над 6 000 българи, които живеят в Донбас. В момента сънародниците ни в другите части на Украйна подготвяли помощи за тях, но според депутата във Върховната рада България можела също да помогне с лекарства и продукти.