Ветеран от ЦРУ: САЩ още не са разбрали, че светът вече не иска да им прави отстъпки

САЩ дотолкова са убедени в своята изключителност, че имат крайно слаба представа как се водят преговори и как се взаимодейства с други страни на международната арена, пише ветеранът от ЦРУ и отговорен редактор на The National Interest Пол Пилар в своя публикация в изданието, предаде РИА Новости.

САЩ възприемат преговорите като „среща на дипломати, по време на която американците обявяват своите искания, понякога говорейки за тях като за „червени линии”, а другата страна е длъжна да ги приеме”, а в задачата на дипломатите влиза само уточняването на детайлите. Ако другата страна в преговорите не е съгласна със сценария на САЩ, Вашингтон счита за нужно да притисне партньора, за да изтръгне от него съгласие”, се казва в публикацията.

„Това съществено се различава от разбиранията на останалия свят за преговори, когато всяка страна обявява своите позиции и не очаква, че те ще бъдат приети изцяло. След обсъждане и взаимни отстъпки е възможно да се постигне компромис…” – пише Пол Пилар.

САЩ изобщо не са гъвкави в международната политика, те не оставят на своя партньор на масата на преговори никакъв избор. Вашингтон е напълно съсредоточен „какви видове натиск или принуди трябва да се приложат, за да се постигне пълно поражение на другата страна”.

Компромисите се възприемат от американските политици като „източник на срам” или „признак на слабост”. В същото време други страни демонстрират на Вашингтон, че могат да се конкурират с тях на масата на преговори и че САЩ нямат „изключителен лиценз за поставяне на червени линии”, отбелязва ветеранът от ЦРУ.

САЩ не разбират, че могат да извлекат изгода от процеса на преговори – да съберат информация за предпочитанията, страховете, целите и начина на мислене на другата страна. Ако Вашингтон продължава да пропуска такива очевидни неща, то и занапред ще изпуска добри възможности за реализация на своите интереси на международната арена, е уверен Пол Пилар.