Ветеран от ЦРУ: Русия предпази света от открита война на САЩ срещу Сирия

Русия е удържала САЩ от открита война със Сирия през 2013 г. заради скандала с използване на химическо оръжие, заяви ветеранът от ЦРУ Рей Макгавърн в интервю за Salon, предаде РИА Новости.

„Русия избави Обама, когато той беше готов да започне открита война със Сирия в края на август и самото начало на септември 2013 г. Няколко неща спасиха света от войната тогава, но ролята на Русия беше ключова”, казва Макгавърн.

БЛИЦ припомня, че на 30 август 2013 г. държавният секретар Джон Кери 35 пъти повтори пред Държавния департамент, че правителството на Башар Асад е извършило химическа атака на 21 август в предградие на Дамаск. Обвиненията бяха направени преди експертите от ООН да представят заключението си. Барак Обама обяви, че е взел решение за въздушни удари по Сирия, но след това обяви за отлагането на операцията заради необходимост от одобряване от Конгреса.

По думите на бившия сътрудник на ЦРУ, Русия официално е предлагала на САЩ помощ при разследване на ситуацията с химическото оръжие в Сирия още през юни 2013 г. и отново го направи след съобщенията за химическите атаки, което се превърна в един от ключовите фактори, променили решението на Обама.

Макгавърн също така отбелязва особената смелост на руския президент Владимир Путин, който в началото на септември, в навечерието на срещата на върха на Г20 в Санкт Петербург нарече лъжа доводите на Кери пред конгреса на САЩ в подкрепа на интервенцията в Сирия.