Версии за трагедията с Boeing 737 в Ростов на Дон

В нощта на 19 март в Ростов на Дон, при заход за приземяване, се разби пътническият самолет Boeing 737-800 на авиокомпания „ФлайДубай“ (FlyDubai.), който извършваше полет от Дубай. Всички пътници и членове на екипажа загинаха. По думите на руските експерти следователите проучват всички версии за катастрофата – от терористичен акт до грешка на пилота.

Boeing 737-800, пътуващ от Дубай за Ростов на Дон, се разби на около 250 м от пистата. Стана ясно, че всичките 55 пътници и 7 членове на екипажа са загинали в резултат на трагедията.
По информация на сайта flightradar24 след първия опит за кацане на самолета лайнерът е кръжил два часа в небето над летището, след което командирът взел решение да направи втори опит за приземяване. Този опит завършил с трагедия. Самолетът не успял да кацне и паднал при опит да набере височина.

Версия 1. Техническа неизправност

Според руски авиоексперти версията за техническа неизправност е една от основните в разследването. „До разшифроването на черните кутии не бива да се дават точни оценки защо командирът на екипажа не е решил да се насочи към западното летище. Последните два часа самолетът е кръжил над летището в Ростов на Дон и поради това техническа неизправност е напълно възможна версия, която не би позволила на капитана да се насочи към другото летище“, каза за „Руски дневник“ командирът на екипаж на Boeing-777 Алексей Гавриленко.

В съобщенията на медиите не се говори за техническа неизправност преди излитането на самолета и експертите са на мнение, че проблемът може да се е появил във въздуха по време на самия полет.

Версия 2. Грешка на пилота при сложни метеорологични условия

Както отбеляза в интервю за „Руски дневник“ изпълнителният директор на „Авиопорт“ Олег Пантелеев, наземните служби са информирали екипажа преди полета за сложните метеорологични условия в Ростов на Дон и са ги уверили, че в случай на необходимост са готови да предоставят допълнителна информация за времето в момента на приземяване.

„В града беше обявено предупреждение за буря, очакваше се вятър със скорост 28 м в секунда. Командирът на екипажа е взел решение да приземи самолета и тук всичко е зависело от неговото решение. Той е изхождал от техническите възможности на самолета за работа в различни метеорологични условия и от международните правила за въздушни полети, както и от вътрешната регламентация на компанията, за която е работел – „ФлайДубай“ (FlyDubai). Напълно е възможно да е надценил възможностите на своята машина“, смята Пантелеев.

Според командира на екипажа на самолет Boeing-777 Алексей Гавриленко пилотите винаги са готови да летят, дори при предупреждение за буря, и в конкретния случай в кацането на самолета няма нищо свръхестествено.

„Ние прекарваме много часове на тренажорите, отработвайки ситуации за кацане в условия на ограничена видимост или мощен вятър. Възможно е пилотът да е надценил възможностите на своя самолет – ръководството на Boeing-737 точно е предписало при какви метеорологични условия бордът може да функционира. Вероятно не са оценили правилно зимните условия в Ростов на Дон. Затова грешка на пилота е една от основните версии“, казва той.

Авиоекспертите подчертават, че е необходимо да се изчака информацията от черните кутии, преди да се правят изводи за причините за трагедията.

Версия 3. Терористичен акт

Според изпълнителния директор на агенция „Авиопорт“ Олег Пантелеев правоохранителните органи винаги отчитат и версията за терористичен акт. Макар че в този случай тя е малко вероятна, защото диспечерите не са получили съобщения от екипажа за произшествия на борда.

Руските експерти се осланят и на кадрите, които са заснели камерите за наблюдение на летището. На тях се вижда, че взривът на лайнера става при удар в земята.

Източник: Руски дневник