Великобритания подкрепя идеята за участието на Русия в гарантирането на глобалната сигурност

Великобритания е заинтересована от участието на Русия в решаването на въпросите, свързани с глобалната сигурност, както и в установяването на „по-здрави връзки между британския и руския народ“. Това се казва в публикувания от парламента доклад „Русия: Изводи за отбраната и сигурността на Обединеното кралство“, в което в навечерието на срещата на върха на НАТО във Варшава е представен анализ на взаимоотношенията между Лондон и Москва по линия на алианса, предаде ТАСС.

Стратегията на Великобритания при изграждането на отношенията с Русия включва, освен „защитата на британските интереси и съюзници“, и привличането на Москва към участие в „разрешаването на въпросите на глобалната сигурност“, се посочва в документа.

Британските депутати също така препоръчват на правителството да оцени ефективността от работата на експертните съвети за Русия, включително и на най-високо равнище. „Липсата на диалог между Русия и Великобритания се задълбочава, както отбелязват нашите наблюдатели, поради недостатъчното разбиране на Русия, нейните намерения и възможности“, пишат авторите на изследването.

„Диалогът между НАТО и Русия има важно значение за намаляването на риска от военна ескалация. Ние приветстваме възобновяването на работата на Съвета Русия-НАТО, тъй като това е важна стъпка по пътя на възстановяването на диалога между Русия и Запада“, се казва в доклада.