„Великият Гетсби“ завладява зала 1

Представлението съчетава най-силните страни на паралелно съществуващи видове изкуства – класически балет, съвременен танц и кинематография

Балетният спектакъл „Великият Гетсби“ ще гостува за първи път в България на 18 април от 20 ч. по покана на „Жокер медиа“, пише в. „Дума“. Представлението е създадено от международна група професионални хореографи и съчетава най-силните страни на паралелно съществуващи видове изкуства: класически балет, съвременен танц и кинематография.

Спектакълът е създаден по романа-шедьовър на Франсис Скот Фицджералд, в който е обрисуван светът на богатите и привилегированите. Водещите теми в литературното произведение са близки на хората от всички епохи: суета и предателство, любов и завист, мечти и самота.

Основната концепция на „Великият Гетсби“ е да  излезе извън рамките на вече съществуващите жанрове и да създаде абсолютно ново направление, което да не е сковано от правила и граници.

Трупата, създала балетния спектакъл, се състои от хореографи, които не са престанали да се развиват дори след като са достигнали върховете на своите кариери, а са решили да сътворят нещо абсолютно ново.
Денис Матвиенко е арт директор и изпълнител на главната роля в представлението. Той е  единственият в света носител на 4 Гран при от водещи балетни конкурси. Звезда от световна величина, Матвиенко е водещ солист на Мариинския театър.

Дуайт Роден е режисьор и хореограф, който съчетава етно мотиви, театър, фотография, класически балет, кинематография, улични танци и мода. Работи със своята трупа „Complexions“, както и с „Цирк дю Солей“, създава шоу програми за „U2“ и Лени Кравиц, режисира и много холивудски продукции. Според „The New York Times“ Роден е най-търсеният хореограф на нашето съвремие.

Константин Меладзе е композитор на естрадна музика и много успешен продуцент. В трупата са още: Юрий Шепета (композитор, създал музиката за втората част на спектакъла), Александър и Игор Стеколенко (автори на  видеопродукцията), Дмитрий Парадизов (художник по костюмите), Вячеслав Окунев (художник-постановчик). Продуцент на проекта е Альона Матвиенко. Именно тя е успяла да популяризира балета в Украйна, а към днешна дата е събрала трима самобитни гении във „Великият Гетсби“.

Билетите за балетния спектакъл са в продажба на цени от 40 до 100 лв. в мрежата на Eventim.bg.