Ведомости: „Газпром“ ще получи нов вход в Европа

Балканските страни през есента на тази година ще се договорят за удължаването на „Турски поток“ в Европа. Но те се опасяват, че проектът няма да се състои или ще има нов маршрут, пише БГНЕС.

Външните министри на Унгария, Сърбия, Македония и Гърция могат да подпишат през есента меморандум за строителството на газопровод от Турция до Австрия, съобщи за „Ведомости“ един от участниците в проекта. Очаква се срещата да се проведе през септември, планира се решение за подготовката на техническа и икономическа обосновка на проекта, потвърди представител на унгарската газова компания FGSZ, която ще отговаря за строителството на тръбата на територията на Унгария. Газопроводът е наречен „Тесла“, първото заседание на работната група по проекта вече се състоя на 25 юли, съобщи представител на министерството на външните работи на Унгария.

Проектът вече е внесен за разглеждане в Европейската мрежа на операторите на преносни системи за газ (ENTSOG), за да може той да получи статут на обществено важен. Представител на ENTSOG потвърди това. Но проектът все още не се е сдобил с желания статут, се казва в материалите на ENTSOG.

Предвижда се газопроводът „Тесла“ да бъде пуснат в експлоатация през 2019 г. Неговата мощност ще бъде 27 милиарда куб.м., а дължината 1300-1400 км. Предварителната стойност 4-5 милиарда евро.

Окончателното инвестиционно решение се планира да бъде взето през първото тримесечие на 2016 г., а началото на строителството – през първото тримесечие на 2017 г.

От територията на Гърция също така може да бъде построено отклонение за Италия, в такъв случай мощността на гръцкия участък от тръбата може да достигне 42 милиарда куб.м., т.е. в Италия по „Тесла“ могат да се транспортират 15 милиарда куб.м. Източник, близък до гръцката страна в преговорите, потвърди, че Атина е заинтересувана от удължаването на „Турски поток“ до Италия. По-рано за подобна възможност говори и президентът на „Газпром“ Алексей Милер.

Инвестициите в „Тесла“ за момента не включват отклонението за Италия, заяви един от събеседниците на „Ведомости“. Гръцкият участък с мощност до 42 милиарда куб. м. се оценява на 2 милиарда евро.

Планира се, че „Тесла“ ще получава газ не само от „Турски поток“, но и от газопровода ТАНАП, заяви представител на унгарското МВнР. „Тесла“ ще може да работи и в режим реверс.

Проектът ще съответства на всички изисквания на Третия енергиен пакет, статутът на обществено значим му е необходим, не за да получи изключение от правилата, а за да претендира за финансиране от фондовете на ЕС, твърди един от участниците в него. Без това ще бъде невъзможно да се намери финансиране, убеден е той.

Удължаването на „Турски поток“ в Европа е възможно, заяви миналата седмица пред „Ведомости“ председателят на УС на австрийската OMV Райенер Зеле. Предполага се, че крайната точка на „Тесла“ ще бъде хъбът Баумгартен, собственост на OMV, пише още „Ведомости“.