ВВС на Сирия с подкрепата на руски изтребители са доставили 30 тона хуманитарна помощ в Дейр ез-Зор

Сирийските ВВС с подкрепата на руските изтребители Су-30 и Су-35 са десантирали 30 тона хуманитарни стоки в обсадения от терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД) град Дейр ез-Зор, съобщиха пред журналисти от руския Център за примирение на враждуващите страни в Сирия, предаде ТАСС.

„На 27 март руският Център за примирение на враждуващите страни в Сирийската арабска република организира въздушно пренасяне и десантиране на хуманитарни стоки от Международния Червен Полумесец в обсадения от терористите от ИД град Дейр ез-Зор“, заяви представител на Центъра. Той добави, че доставката на стоките се осъществява от летище Хмеймим с военно-транспортен Ил-76 от сирийските Военно-въздушни сили, съпровождани от руските изтребители Су-30 и Су-35.

В момента близо 200 хил. жители на обкръжения от терористите от ИД Дейр ез-Зор са крайно нуждаещи се от хранителни продукти, лекарства, гориво и други стоки от първа необходимост.

„Над блокираните от терористите райони на Дейр ез-Зор бяха доставени четири парашутни платформи с 30 тона хуманитарна помощ от международното хуманитарно движение Червен полумесец“, поясни офицерът.

Той подчерта, че международните хуманитарни организации няколко месеца се опитват да организират доставката на хуманитарна помощ в обсадения град и че дадената доставка от Международния Червен Полумесец в Дейр ез-Зор е станала възможна благодарение на съдействието на руския Център за примирие на враждуващите страни в Сирия.