Вашингтон променя тона

В Ню Йорк се проведе закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на обсъждането на ситуацията в Украйна. Постоянният представител на Русия Виталий Чуркин поде въпроса за задържаните в Украйна руски журналисти от телевизия Lifenews. На заседанието бяха обсъдени и трагичните събития в Одеса от 2 май.

Помощникът на генералния секретар на ООН за правата на човека Иван Шимонович заяви, че преговорите с украинските власти по повод освобождаването на руските журналисти продължават, но относно резултатите не съобщи нищо конкретно. Според Чуркин, никой не се решава да осъди действието на украинските власти. Представителят на Великобритания дори запази мълчание, макар че стана дума не само за руски граждани, но за британския журналист Греъм Филипс. Няколко часа след заседанието на Съвета за сигурност Филипс бе освободен. Сега журналистът призовава властите в Киев да освободят руските му колеги.

„Ние имахме още една странна дискусия – за употребата на сила в Източна Украйна. Аз попитах господин Шимонович за неговото отношение към артилерийските стрелби, които постоянно се провеждат в Славянск. Отговорът отново бе:”Ние водим разследване”… Аз зададох въпроса и в малко по-различна форма: ако обвиненията в произвеждането на артилерийска стрелба бъдат доказани, съгласни ли сте да признаете това за прекомерно използване на сила от страна на украинските власти? Но отговор не получих”, заяви Виталий Чуркин.

Първите резултати от разследването на трагедията в Одеса, проведено от ООН вече са факт. Впрочем, засега не се подлага под съмнение само броя на жертвите. Иван Шимонович раздели жертвите на две групи: 6 загинали – привърженици на федерализацията на Украйна, и, както самият той се изрази, останалите. Останалите, припомняме, са 42 души. Представителят на ООН не ги нарече сепаратисти, но дълго време не можа да намери точната дума .

„Останалите жертви…Ъ-ъ-ъ-ъ… Са били антиправителствени протестиращи. И те или са се намирали вътре в сградата на Дома на профсъюзите и са загинали в резултат на пожара, или са скачали от прозорците, за да избегнат последствията”.

Това, което не отрича дори Шимонович е, че в Дома на профсъюзите са хвърляли коктейли „Молотов” отвън. Това противоречи на версията на украинското вътрешно министерство, че пожарът е причинен от тези, които са били барикадирани в сградата.

А Вашингтон накрая видя: Русия предислоцира войската си на границата с Украйна. Но прессекретарят на Белия дом Джей Карни е обзет от съмнения.

„Ние виждаме определени признаци на активност около границата. Обаче още е твърде рано да правим извод, че това означава оттегляне на войските от границата”

В официалните изявления Вашингтон променя тона си. „Ако това е началото на оттеглянето на войските, то ние приветстваме такова усилие”, заявиха от Белия дом.

„Ако руските журналисти са действително само представители на медиите и не са извършили нищо противозаконно, то те трябва да бъдат освободени”. Но дори и да е така, Вашингтон засега не показва признаци, че ще използва влиянието си над Киев по този въпрос.