Вашингтон призова Москва да освободи задържаната украинска пилотка

Американското посолство в Москва призова за незабавното освобождаване на задържаната украинска пилотка Надежда Савченко, прадеде Интерфакс, позовавайки се на изявление на официалния представител на посолството на САЩ в руската столица.

„Наясно сме със ситуацията, свързана с незаконния арест на Надежда Савченко. Ние осъждаме задържането й от сепаратистите и незаконното предаване на руските власти. Призоваваме за незабавното й свобождаване“, заяви представителят на американското посолство.

По-рано украинското външно министерство изрази протест във връзка с ареста на Савченко. По данни на ведомството, военнослужещата е задържана от опълченци на територията на самопровъзгласилата се Донецка народна република, след което е била преместена във Воронеж. От министерството отбелязаха, че не знаят при какви обстоятелства е извършено преместването на Савченко на руска територия.

На свой ред руското следствие потвърди, че украинската военнослужителка е задържана в Русия, като според представителя на Следствения комитет Владимир Маркин, тя е пресякла границата самостоятелно.

На 9 юли руските следствени органи съобщиха, че към Савченко е повдигнато обвинение за съпричастност в убийството на руските журналисти от ВГТРК край Луганск.

В момента Савченко се намира в следствения арест, като тя ще остане там до 30 август. Руският адвокат на обвиняемата потвърди, че тя се чувства нормално.

Според следствието, по време на военните действия край Луганск през юни тази година Савченко е била част от батальона „Айдар“. Следователите предполагат, че тя е предала на украинските военни координатите за местонахождението на руските журналисти. Използвайки тези сведения, военните са нанесли минометния обстрел, в резултат на който загинаха руските журналисти Игор Корнелюк и Антон Волошин.

Надежда Савченко е завършила военно училище на Въздушнодесантните войски, а през 2009 г и Харковския университет на ВВС. Участвала е в миротворческа мисия в Ирак. Тя е едно от рекламните лица на украинската армия и е известна с участието си в няколко пропагандни клипа.