В. Вацев: Идеята ЕС да се превърне в антируска сила се провали с гръм и трясък

Европейските политически елити плачат за смяна, най-вече българският, коментира в студиото на „Неделник“, на Алфа тв, политическият анализатор Валентин Вацев.

Според него решението на британците за излизане от ЕС не е лош ден за тях, а за българските европеизатори, които са уплашени и не знаят какво да кажат и затова издават физиологични звуци.

Обединена Европа направи важна крачка към едно по-разумно бъдеще, категоричен бе Вацев.

Не е толкова интересно какво ще стане с ЕС. Просто се връща духът на генерала, генерал Дьо Гол. В Европа се връща идеята за Европа на отечествата, където национални, суверенни правителства съвместно решават отговорни въпроси. В тази бъдеща Европа може и Англия да се върне, но вече в друго качество, каза още Валентин Вацев.

Той определи изказването на външния министър Даниел Митов по повод новината от Лондон като дълбоко несериозно. В коментар на неговото разочарование от резултата от референдума и на изказването и на президента Росен Плевнелиев Валентин Вацев каза: Това са стиропорени фигури, с които сериозните хора не се занимават. Дайте да ги използваме, за да си оправяме настроението.

На Европа нищо не й е й се е случило. Европа си е там, това е физическа реалност. Дори и в ЕС не е станало кой знае какво, но катастрофира европейския федералистки, либерално-екстремистки европейски модел.
Европейският федерализъм, който си имаше лозунг „Съединени европейски щати“, вече го няма, каза геополитическият анализатор.

Това, което стана, може да се назове катастрофа на европейския федерален модел. Няма да има европейска федерация. Тоест, няма да могат да прегазят суверенитетите.

Идеята Европейският съюз да се превърне в антируска сила се провали с гръм и трясък. На този етап Кремъл бележи великолепна тактическа победа.

Защо в Кремъл трябва да са доволни? Защото Русия, Путин, успяха да направят частни, специални, геополитически, доверителни отношения и с Берлин, и с Париж. Вече е ефективен и функционира реално триъгълникът Москва, Париж, Барлин, каза Вацев. По думите му, това все още не означава еманципация от Вашингтон, но всички специални служби ще трябва да полагат много усилия да подслушват разговорите на Оланд с Кремъл и на Меркел с Кремъл. Всъщност Меркел ще я подслушват нейните служби, в което лошо няма, коментира Вацев.

Анализаторът подчерта, че иска да знае кой е суверена у нас. Ние не знаем кое лице е натоварено с въпросите за войната и мира, каза той.

България има реална власт, която не съвпада с Бойко Борисов.

Наскоро външният министър – изисканият интелектуалец Митов, президентът – изисканият интелектуалец Плевнелиев, и още някои други военни интелектуалци, Ненчев и други, решиха, че ще направят нещо и го направиха като забравиха да споменат на своя канцлер Борисов, припомни темата за Черноморския флот Валентин Вацев.

Ако забравят да казват какво решават за войната и мира, значи не Борисов е суверена, а е парцалена кукла, някой тика Борисов на светлото, за да поеме вината и отговорността, за да го ругаем или да го обичаме (ако ни хрумне да го обичаме) – анализира Вацев.

В такива случаи или уволняваш външния министър, за да се знае кой ръководи процеса, или външният министър не е уволнен и ние започваме да се подсмихваме подигравателно на министър-председателя, каза Вацев и допълни:

Така че с много съчувствие към личността на Борисов аз го питам: Ще уволниш ли Митов или ще го търпиш, за да решим ти лице от мъжки политически пол ли си или играеш театро пред цялото българско общество?
Военният министър може да бъде оставен на мира, той е абсолютно безобиден, военен дърдорко, коментира още Вацев.

Случаят с флота беше удобен момент Борисов да разчисти котерията около себе си и да събере малко политически капитал, защото го е пропилял, допълни Вацев.