Васил Василев: Ген. Радев може да допринесе за намаляване на противопоставянето между Русия и ЕС

Васил Василев, член на Инициативния комитет издигнал кандидатурата на ген. Румен Радев за президент, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“ на 14 ноември.

Водещ: Г-н Василев, какъв е вашият коментар на резултатите, които постигна ген. Румен Радев на президентските избори?
Васил Василев: Резултатите няма какво да се коментират. Това са цифри – железни, безпощадни, много убедителни, много силни. Заслужава внимание ефектът от появата на ген. Радев, от неговата кампания и, разбира се, от това, че той беше избран за президент.
Водещ: Ако позволите, г-н Василев, това са гласове за ген. Румен Радев персонално, гласове за БСП или гласове срещу ГЕРБ? Какъв е вашият прочит?
Васил Василев: И трите. Защото самият ген. Радев с личността си спечели страшно много. Хората видяха в него един човек съвсем различен от досегашното политическо съсловие и камарилата, която е била дълги години на власт, и затова отидоха към него. БСП, защото те имат своите позиции и своето влияние в страната. И разбира се, много силен беше вотът срещу политиката на досегашното правителство. Нека да припомним, че за много кратко време направи серия от непростими гафове, които просто нямаше как да не получат някакъв ефект. Това бяха историята с мигрантите и прочутото постановление, липсата на ефикасна преграда на границата, това беше скандалният случай с Бокова, това бяха отказването от „Южен поток“ и „Белене“ и насочването им към Турция, това бяха скандалните изяви на редица членове на правителството, и ще изтъкна преди всичко Ненчев, Митов, Кунева, Москов, това беше смразяването с Русия, това бяха 16-те милиарда заеми, беше случаят с КТБ, това беше съвсем накрая подписаното споразумение СЕТА. Вече се видя, че новоизбраният американски президент отхвърля другото споразумение ТТИП, т.е. и СЕТА ще отиде в историята. Толкова много грешки и провали, трупани наведнъж, нямаше как да не се отразят на резултатите от изборите.
Водещ: Може би големият въпрос сега, който мнозина си задават, е доколко ген. Радев ще съумее да остане равноотдалечен от всички политически сили и най-вече от БСП, с чиято подкрепа се ползваше на тези избори.
Васил Василев: Аз мога да ви кажа, че той това нещо го декларира още в самото начало. И, ако аз станах член на този инициативен комитет, това беше, защото именно от ген. Радев се очакваше да проповядва и да води една политика, която е в интерес на гражданите, в интерес на българския народ, а не в интерес на една или друга партия, която и да било тя. Ние се уморихме от партията-държава, която наблюдаваме в последните години. Нещо повече – ние се уморихме да наблюдаваме всякакви хора, които се свързваха, и особено Борисов, с Луи или Людовик ХІV, или най-вече със знаменитата му фраза „Държавата – това съм аз. След мен и потоп“, а виждаме, че точно това характеризира много от хората, които управляваха държавата през тези години. Искаме да се спре това идентифициране на държавата с една личност или дори само с една партия. Държавата трябва да се преустрои. И това, което мен ме привлече лично в ген. Радев, беше, че още в самото начало, в първите му думи, когато беше представен в ръководството на БСП и аз още не го познавах, той каза, че във вътрешнополитически план ще се бори за разделението на властите в България. Там е коренът на злото и това разделение на властите ще ни помогне да вървим напред.
Водещ: Имаме ли основание да смятаме, че България ще има една коренна промяна във външната си политика оттук нататък?
Васил Василев: Не, не. За коренна промяна не може да става дума, защото ние сме поели ангажименти, които държавата трябва да следва. Но една сериозна промяна в интерес на българския народ е абсолютно необходима. Ние виждаме – САЩ тръгват на една такава коренна промяна и новоизбраният президент Тръмп е казал, че първото му посещение ще бъде в Русия. Т.е. светът започва да се оттласква от гибелния път, по който досега беше тласкан. И аз мисля, че тук ролята на ген. Радев може да е изключително важна и голяма, защото България е може би най-доброто свързващо звено между Изтока и Запада, между Русия и Западния свят. Тя би могла да изиграе ролята, която е предопределена от нейното географско положение, от братските и приятелски връзки, които имаме с Русия и с руския народ, и нашата принадлежност към европейската цивилизация. Ние сме европейската цивилизация и това трябва да бъде ясно – и че ген. Радев би могъл да изиграе много важна роля в това сближаване, което ние всички очакваме, в това отдалечаване от ядрената катастрофа, за която започва все повече да се говори. И това отдалечаване той може да го направи. Той може да развие добрите, приятелските, братските връзки с Русия във всяко едно отношение. И най-важното – той може да допринесе за намаляването на противопоставянето между Русия и Европейския съюз, дори да допринесе за намаляване на противопоставянето между САЩ и НАТО от една и Русия от друга страна. Това би било изключителна мисия и аз мисля, че като генерал, като възпитаник на американски военни академии, като българин, който чувства Русия близко до сърцето си, той може би ще бъде в състояние да изпълни и една такава мисия.
Водещ: Липсата на политически опит беше често сочен аргумент от опонентите на ген. Радев. Смятате ли, че всъщност той ще има проблем с политическата си подготовка?
Васил Василев: Не, в никакъв случай. Първо, ако като политически опит се смята това вливане в корумпираните и тъмни среди на задкулисното в политиката, то това е по-скоро плюс, огромен плюс за ген. Радев, отколкото минус. След това, в никакъв случай не може да се говори, че човек, който е успял да види къде са недъзите на обществото, от какво има нужда народът, накъде се стреми, за него може да се говори, че няма политически опит. Политическата му интуиция му е помогнала да намери тези решения, а интуицията е тази, която ще му покаже по-нататък и пътищата, по които да върви. И не се съмнявам, че той ще бъде обкръжен от съветници, родолюбци, които да му помогнат да води политика в интерес на българската държава и на българския народ.
Водещ: Днес предстои среща на ген. Радев с президента Росен Плевнелиев. Какви са очакванията ви от тази среща?
Васил Василев: Вчера досегашният министър-председател Борисов каза нещо много сериозно и разумно – той смята, че ще е много добре, аз също съм привърженик на тази теза – че следващото служебно правителство може да бъде съставено, може да бъде представено от президента Плевнелиев, но то да бъде съставено от ген. Радев, така че да нямаме нужда от нови две служебни правителства. А сегашното правителство, което следва да бъде съставено в най-кратък срок, да бъде всъщност избрано от ген. Радев и просто предложено от президента Плевнелиев. Това би било най-доброто решение за държавата, това би спомогнало да се избегнат сътресения, това би означавало последователност. И след като е предложено от лидера на ГЕРБ, аз не виждам никакви причини то да не бъде прието и приложено в действие.