Варшава отменя Годината на Полша в Русия

Правителството на Полша отменя ежегодните мероприятия „Годината на Полша в Русия“ за 2015, заради ситуацията в Украйна, съобщи говорителят на министерския кабинет Малгожата Кидава-Блонска, предаде ИТАР-ТАСС.

„Това решение е взето от правителството. Министърът на външните работи Радослав Сикорски и министърът на културата Малгожата Омилановска еднозначно прецениха, че в светлината на създалата се политическа ситуация в Украйна и света, провеждането на „Годината на Полша в Русия“ е невъзможно“ – каза тя.

По думите й, в кабинета смятат, че „културата трябва да обединява зрителите и артистите, че трябва да има положителна атмосфера, но сегашните обстоятелства не позволяват това“.

„В бъдеще, когато се стабилизира ситуацията, ще можем отново да обсъдим тези въпроси“, поясни Кидава-Блонска.

През април Варшава съобщи, че има намерение да ограничи „политическото измерение“ на мероприятията, а също да съкрати програмата.

Напомняме, че провеждането на „Годината на Полша в Русия“ е въведено като традиция през декември 2013 г. Тогава външните министри на Русия и Полша Сергей Лавров и Радослав Сикорски се договориха за това в деня на подписването на съвместното заявление „Програма 2020 в полско-руските отношения“. Както се очакваше, в рамките на мероприятието, бе планирано страните да обменят информация за постиженията си в областта на науката, икономиката и културата.