Варненец спечели Олимпиада по руска история в Москва

Победител в състезанието „Най-добър отговор по странознание на Русия“ стана ученикът от Руското училище във Варна Венелин Пламенов Павлов, съобщиха от училището за Moreto.net.

Венелин впечатли журито по време на 14-та Международна Олимпиада по руски език. Събитието се проведе миналата седмица в Москва. В Олимпиадата участваха ученици, живеещи извън територията на страната. 159 ученици от 30 страни от цял свят взеха участие надпреварата.

Тази година промененият регламент на Олимпиадата включваше разделянето на учениците в две направления – руски език като чужд и руски език като нероден, като номинациите за награди бяха в три категории: най-добро есе, най-добър отговор по странознание на Русия, най-добър руски език. Числото на номинираните във всяка категория беше до десет.

В четирите етапа на провеждане на Олимпиадата като индивидуални участници от СУЕО „А.С.Пушкин“ – Варна се представиха петима ученици, изучаващи руски език като 1-и и 2-и чужд език. Всички те под ръководството на своя преподавател – старши учителя по руски език и литература Люба Станева преминаха предварителния подбор и достигнаха до полуфинал. Освен победителят Венелин, до заключителен етап на Олимпиадата достигна и Виолина Маринова от 11 г клас.